Odvrátená strana citrónovej vody: S týmto nikto nepočítal!

Nepreháňajte to s vodou s citrónom, inak budete čeliť nepríjemným vedľajším účinkom.
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-07 17:00:00

Veľkým trendom v rámci zdravého životného štýlu je pitie citrónovej vody. O tom, že má množstvo benefitov pre ľudský organizmus nepochybuje nikto, no s vedľajšími účinkami nikto nerátal. A pritom existujú!

Posilňuje imunitný systém, stimuluje mozog a nervovú sústavu, podporuje trávenie, vyrovnáva hladinu pH a pomáha pri chudnutí. To je len zlomok toho, čo dokáže voda s citrónom. Málokto by preto veril, že by tento nápoj mohol mať aj svoju temnú stránku.

„Pozitívne účinky citrónovej vody na ľudský organizmus sú veľmi výnimočné... Samozrejme, ako to býva so všetkým, keď sa niečo veľmi preženie, tak to môže vyvolať pravý opak, teda nežiaduce účinky. Takéto nežiaduce účinky môže mať aj veľmi zdraviu prospešná citrónová voda,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Toto vám hrozí, ak vypijete nadmerné množstvo citrónovej vody:

Zubná erózia

Konzumáciou veľkého množstva kyslých potravín a nápojov, kde sa zaraďuje aj voda s citrónom, sa kyselina dostáva do kontaktu so zubami. Následne môže narušiť zubnú sklovinu a výsledkom sú citlivé zuby najmä pri konzumácii teplých alebo studených jedál. Ak chcete svoje zuby chrániť a nechcete sa vzdať kyslého nápoja, odporúča sa použiť slamku.

Pálenie záhy

Nadmerná konzumácia tohto nápoja môže tiež vyvolať pálenie záhy. To nastáva vtedy, keď pažerákový zvierač, medzi pažerákom a žalúdkom, nefunguje a kyselina sa zo žalúdka vracia späť do pažeráka, čo je proces známy ako reflux. Sprevádza ho nepríjemné silné pálenie a bolesť na hrudníku. Obmedzenie kyslých jedál a nápojov pomáha k účinnej prevencii a zmierneniu pálenia záhy.

Časté močenie a dehydratácia

V niektorých prípadoch by dokonca mohla mať citrónová voda močopudné účinky. Citróny majú vysoký obsah vitamínu C, alebo kyseliny askorbovej. Táto živina je dobre známa pre svoje močopudné vlastnosti, čo znamená, že zvyšuje tvorbu moču v obličkách, a tým napomáha vášmu telu rýchlejšie eliminovať prebytočné tekutiny a sodík. Ak budete mať pocit dehydratácie po tom, čo ste vypili nápoj, zvážte zníženie  množstva citrónovej šťavy vo vode. Primerané množstvo citrónovej šťavy (pol pohára vody so šťavou z polovice citróna) alebo plátok citróna vo vode bude pre vás bezpečnou voľbou.

Pre koho je nebezpečná?

Vedeli ste o tom, že citrónovej vode by sa mali niektorí vyhnúť? Nie je určená pre všetkých! V opačnom prípade by už pri miernej konzumácii citrónovej vody hrozili človeku zdravotné problémy.    

„Konzumácii vyššieho množstva citrónovej vody by sa mali vyhnúť ľudia precitlivení na sliznicu žalúdka či pažeráka a taktiež ľudia s problematikou zubnej skloviny,“ povedal odborník na výživu.

Nikdy nepite citrónovú vodu na liečbu nejakého zdravotného problému bez toho, aby ste sa poradili s lekárom. Aj v prípade nežiaducich účinkov nečakajte a vyhľadajte odbornú pomoc!

Čo ešte v sebe skrýva citrónová voda? Prečítajte si v lifestylovom magazíne Feminity.sk mýty o tomto nápoji, ktoré zbúrali odborníci!

2015-03-07 17:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia