Jedna z najčastejších chýb ľudí pri konzumovaní ovocia: Nie je jedno, kedy ho zjete!

Dávajte si pozor na to, kedy jete ovocie!
Zdroj: profimedia.sk
2015-02-25 20:10:00

Po dobrom obede si pochutnávate na šťavnatom jablku s vedomím, že svoje telo dopujete dávkou vitamínov a minerálov? Nebuďte si takí istí. Aby váš organizmus prijal všetky prospešné látky z ovocia, mali by ste vedieť, kedy ho konzumovať!

Ovocie nalačno

Najúčinnejším spôsobom, ako z tela odstránime toxické látky je konzumovanie jedál s vysokým obsahom vody. Na to nám dobre poslúži ovocie, v ktorom sa nachádza vysoké množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín potrebných pre zdravý život. Znižujú hladinu zlého cholesterolu, neobsahujú veľa kalórií a zlepšujú trávenie. Kúpiť si ovocie, očistiť ho a potom zjesť - na tom nie je nič zložité. No viete, kedy ho jesť?

Základným pravidlom je nejesť ovocie hneď po jedle. Ak si myslíte, že po výdatnom jedle vám jablko dodá všetky výživné látky, ste na omyle! Ovocie by sa malo jesť na prázdny žalúdok.

"Je to pravda, ovocie má najlepšiu a pre organizmus najprospešnejšiu funkciu, keď sa konzumuje pred väčším jedlom, čiže na prázdny žalúdok. Odporúčam konzumovať ovocie alebo ovocné  šťavy ako prvé jedlo dňa, vtedy má najdôležitejšiu funkciu - organizmu dodá energiu, vitamíny a vodu, ktoré sú najdôležitejšie pre začiatok dňa," povedal odborník na výživu Ing. Libor Javro.

Čo sa stane, ak si ho dáte po jedle?

Predstavte si, že skonzumujete napr. dva rožky s nátierkou. Potom siahnete po ovocí, do ktorého sa schuti zahryznete. Keďže máte plný žalúdok, ten zabráni ovociu rýchlej púti zažívacím traktom. Za iných okolností by sa totiž ovocie zdržalo v žalúdku veľmi krátku dobu a putovalo by do čriev. Je pritom jedno, aké ovocie zjete. Ak si ho dáte bezprostredne po jedle, v žalúdku sa stretne s inými potravinami a žalúdočnými šťavami a celá masa sa začne kaziť.

Premenu jedla na kyseliny si väčšinou nevšimneme, ale stáva sa, že ucítime nevoľnosť. Preto mnohí vylúčia ovocie z jedálničku, keďže im po nich bývalo zle. Chybou však je viniť z toho samotné ovocie. Vety typu "Po melóne ma nafúkne" alebo "Po jablku mi bude zle tráviť" nemajú svoju príčinu v ovocí. Akonáhle ho totiž prehltnete, prejde cez žalúdok do čreva a plní si tam detoxikačné povinnosti. Zabrániť tomu môžeme len my sami, ak ho zjeme hneď po jedle. Vtedy sa pomieša s iným jedlom, produkuje plyn, a tak sa váš žalúdok nafúkne. Nie nadarmo sa hovorí, že záleží na správnej kombinácii potravín!

2015-02-25 20:10:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia