Mnohí robia chyby pri skladovaní vajíčok: Prečo ich nedávať v kartóne do chladničky!

Dbajte na bezpečné skladovanie vajíčok!
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-31 19:00:00

Mať chutné vajcia je jedna vec, no mať ich bezpečné, čo sa týka hrozby rôznymi nákazami, druhá. Nakupujeme ich pravidelne a bez rozmýšľania skladujeme rovnakým spôsobom, až sa niekedy zabúdame zamyslieť, či je to vôbec správny spôsob!

Ideálna teplota

Odporúčanou teplotou, v ktorej by sa mali skladovať vajíčka, by mala byť 5 - 12 °C. Pred tým, než ich uložíte do chladničky, neumývajte ich, ani neutierajte, inak tým môžete narušiť prirodzenú ochrannú bariéru a tak sa môžu do nich dostať mikróby. Mali by byť uložené oddelene od ostatných potravín.

Nie vo dverách chladničky!

Chladničku zvykneme otvárať aj niekoľkokrát za deň. Preto sa v nej strieda chladný vzduch s teplým, ak sa radi pozeráte do chladničky. Potraviny blízko dvier vtedy najviac trpia. Medzi ne patria aj vajíčka, ktoré mnoho ľudí vykladá do priehradky na dverách. Striedanie teplôt im nerobí dobre. Navyše niekedy sa nechajú dvere dlhšie pootvorené, zahrievanie ich môže poškodiť! Keď sú vajíčka opakovaným zmenám skladovacej teploty, zarosia sa, čo podporuje bakteriálny rast a vzniká možnosť tvorby plesní. Vajíčka by sa mali skladovať v zadnej časti chladničky, kde je teplota relatívne stabilná, aj keď otvárate chladničku.

Hovorí sa, že by mali byť vajíčka uložené výlučne ostrejším koncom dolu. Na opačnom konci sú údajne póry, ktorými sa k vajciam dostáva kyslík a oni tak „dýchajú“. Nič sa však nestane, ak ich dáte tupým koncom dolu. Ide totiž o mýtus, čo potvrdil výživový poradca.

„Nie je to pravda, cez škrupinu sa kyslík nedostane,“ povedal Ing. Libor Javro.

Kartónový obal vyhodiť!

Vajcia dostanete kúpiť aj v kartónovom obale. Dávate ich takto hneď do chladničky? Chyba! Predajný obal by ste mali doma hneď zlikvidovať, nakoľko veľakrát býva veľmi znečistený veľkým množstvo nezdravých mikroorganizmov. Tie sa môžu ľahko a rýchlo rozšíriť a kontaminovať ostatné potraviny.

„Skladovanie vajec má vždy veľmi špecifický charakter, aby sme samotný obsah slepačieho vajca nepoškodili. Všetky obaly, ktoré sú vo veľkej miere kontaminované, by sme vždy mali čo najskôr oddeliť od potravín,“ varuje odborník na výživu.

Pred tým, než vyhodíte obal, nezabudnite si niekde zapísať dátum spotreby!

Tejpovacia páska Pharmadoct je vhodná pri športových aktivitách na spevnenie, obväzovanie a tejpovanie. Je z hypoalergénneho materiálu, ktorý umožňuje pokožke dýchať.

2015-01-31 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia