Nízkotučné mlieko ako škodca? Vraj by sme ho mali prestať piť!

Mlieko mnohí považujú za škodlivý nápoj.
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-29 06:00:00

Napriek tomu, že je veľa odborníkov, ktorí odporúčajú konzumáciu mlieka, stále sa nájdu zarytí odporcovia tohto nápoja. Medzi nich patrí aj harvardský vedec David Ludwig, ktorý spôsobil menšiu paniku po vyhlásení, prečo by sme mali prestať piť nízkotučné mlieko!

Akonáhle vo svete vzrástla obezita, s ňou aj záujem o nízkotučné potraviny. Ľudia s radosťou a bez výčitiek jedli potraviny s označením „light“ s domnienkou, že dávajú do seba niečo zdravé. Skutočnosť je však taká, že ak sa z potraviny odoberie tuk, pridajú sa doň iné náhrady v podobe „rýchlych cukrov“, umelých sladidiel, atď. Takýto produkt tak nakoniec môže napáchať viac škody, ako úžitku...

Každý však vie, že sladené nápoje sú nezdravé a že človek, ktorý sa snaží schudnúť by ich mal okamžite „vymazať“ zo svojho jedálnička. Vzhľadom na to, že o „light“ výrobkoch sa hovorí s rezervou, v prípade nízkotučného mlieka je to iné. Mnohí ho považujú za zdravý nápoj.

Sú aj iné, väčšie zdroje vápnika

Dr. Ludwig zdvíha varovný prst a upozorňuje na pitie mlieka, či už nízkotučného alebo plnotučného.

„Ľudia totiž nemajú prirodzenú potrebu prijímať živočíšne mlieko, keďže z neho získavajú len málo potrebných živín,“ povedal Dr. Ludwig.

O mlieku sa hovorí ako o bohatom zdroji vápnika, no vraj, keby sme ho prešli gram po grame, zistili by sme, že existujú iné potraviny s vyšším obsahom tohto minerálu. Napr. brokolica alebo rukola majú viac než 160 mg vápnika v jednej porcii. Takisto sem zaraďujeme aj sardinky či orechy.

Podľa odborníka nemusíme piť tri poháre mlieka denne len kvôli vápniku, ako to niektorí odborníci odporúčajú. Poslúžia aj iné zdroje.

Hylak Forte je liek, ktorý sa používa pri plynatosti, hnačkách, zápchach, kolitídach a pri chronickej atrofickej gastroenteritíde. Je výborný aj ako doplnok počas liečby antibiotikami, chemoterapeutikami a počas rádioterapie.

Kvôli nemu zjeme viac

Doktor Ludwig je odporca nízkotučného mlieka aj z iného dôvodu! Podľa neho existuje niekoľko klinických štúdií, ktoré pri porovnaní nízkotučného a plnotučného mlieka na redukciu hmotnosti prišli na zaujímavé zistenie. Údajne tí, ktorí konzumujú nízkotučné mlieko sa cítia menej sýti. To potom kompenzujú iným jedlom a v konečnom dôsledku zjedia oveľa viac. Tým zvýšia príjem kalórií.

Radšej plnotučné?

To nie je všetko! Mnohí sa boja plnotučného mlieka pre vysoký obsah nasýtených tukov (60 %), ktoré podporujú „zlý“ LDL cholesterol. Na druhej strane, nasýtené tuky zvyšujú aj „dobrý“ HDL cholesterol, ktorý chráni človeka pred kardiovaskulárnymi chorobami. Analýza, zverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition dokonca uviedla, že údajne neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by spájal mliečne nasýtené tuky so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Ľudia by vraj mali dať prednosť plnotučným mliečnym výrobkom ako nízkotučnému mlieku. Netreba však zabúdať, že v primeranom množstve!

Len pre niektorých

Podľa odborníka na výživu Ing. Libora Javra nie je nízkotučné či plnotučné mlieko pre všetkých.

Nízkotučné mlieko je vynikajúce na regeneráciu po vysoko fyzickom tréningu alebo na večeru, keď si chceme udržiavať alebo znižovať hmotnosť. Dodá energiu, bielkoviny, no nie tuky, ktoré by sa už veľmi ťažko v nočnom období dali spotrebovať. Plnotučné mlieko zasa naopak môžu využívať ľudia, ktorí ho dokážu spotrebovať fyzickou aktivitou,“ upozornil odborník.

Mlieko ako potravina má podľa výživového poradcu plnonutričné zastúpenie, teda dodá organizmu všetky potrebné látky na prežitie.

„Z toho dôvodu ho veľmi rád odporúčam, nie však každému! Výnimku tvoria ľudia, ktorí sú na mlieko alebo niektorú jeho zložku alergickí alebo intolerantná, ktorým vyvoláva laxatívne účinky alebo ľudom, ktorí spozorovali nežiaduce gastrointestinálne alebo iné účinky, musíme zaradiť do skupiny, ktoré si skrátka mlieko nemôžu dovoliť piť.“

2015-01-29 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, undergroundhealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia