Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sú lepšie dozreté alebo nedozreté banány? Nie je to jedno!

Pri kúpe banánov siahajte radšej po žltých zrelých plodoch.
Pri kúpe banánov siahajte radšej po žltých zrelých plodoch. (Zdroj: thinkstock.com)

Kto by nemal rád banány! Dajú sa skonzumovať kdekoľvek a kedykoľvek, sú v originálnom obale, takže nie je problém zobrať ich so sebou a navyše, výborne chutia a sú zdravé. Je tu však jedna dilema. Konzumovať dozreté alebo nedozreté banány?

Zlatožlté plody, pochádzajúce z tropických oblastí sveta patria neodmysliteľne do jedálneho lístka každého Slováka. Sú totiž hotovým zlatom nielen svojou farbou a lahodnou chuťou. Obsahujú značné množstvo vitamínu B, C, minerálne látky ako draslík, horčík a železo, ovocné kyseliny, vlákninu a hormón šťastia: serotonín. Pozitívne pôsobia pri srdcových chorobách, zabraňujú prípadnému infarktu, pomáhajú pri hnačkách či alkalizujú krv.

Aký je medzi nimi rozdiel?

V obchodoch však môžeme natrafiť aj na zelené banány, ktoré ešte nie sú dozreté. Nerobíte rozdiel medzi nimi a žltými zrelými banánmi? Siahate aj po nedozretých, ktoré skončia vo vašom nákupnom košíku? Mali by ste si na to dávať pozor.

„Tak, ako každé ovocie či zelenina, i banán dodá nášmu organizmu najviac výživných látok, keď je správne dozretý. Keď je ešte zelený, má nižší obsah jednoduchých cukrov, tým ako dozrieva, zvyšuje sa mu obsah týchto cukrov. Taktiež dozrievaním v banáne vzniká vyšší počet vitamínov, do ktorých môžeme zahŕňať aj skupinu antioxidantov,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Určite ste si všimli, že nedozretý banán nemá takmer žiadnu chuť. Naopak, zrelší chutí sladšie. Môžu za to enzýmy, ktoré v banánoch rozložia škrob na jednoduché cukry. Takže nielen podľa farby, ale aj podľa chuti spoznáte, či je plod zrelý alebo nie.

Ak sa už rozhodnete pre zelený banán, ktorý chcete skonzumovať až kým dozreje, dôležité je miesto, kde ho budete skladovať.

„Je samozrejme rozdiel, keď banán dozrieva priamo na slnku alebo niekde v sklade pod UV žiarením, kedy určite chuť, obsah vitamínov a dokonca ani sacharidov v banáne nevznikne,“ varuje nutričný špecialista.

Aké banány sú najlepšie na konzumáciu?

Japonskí vedci zistili, že ako banán zreje, vyrába antioxidačné a protirakovinové účinky. Zrelý banán s tmavými škvrnami na žltej šupke produkuje látky nazývané TNF. Tie majú schopnosť bojovať proti abnormálnym bunkám. Navyše, majú vyššie protirakovinové účinky a sú približne 8-krát účinnejšie pri zvyšovaní zdravia imunitného systému ako zelené nedozreté banány.

Keďže nedozreté banány nie sú tou najlepšou voľbou, výživový poradca upozorňuje aj na konzumáciu úplne prezretých banánov. Tie totiž majú vyšší obsah cukrov, čím sa zvyšuje tendencia navýšenia mikroorganizmov, ktoré môžu narušiť zdravie človeka.  

„Preto odporúčam konzumovať banány správne dozreté žlté, možno s miernymi čiernymi bodkami, kedy sa v banáne nachádza najoptimálnejšie množstvo látok blahodárne pôsobiacich na naše zdravie,“ upozorňuje na záver Ing. Libor Javro.

Výživový doplnok Magne B6 Relax je zdrojom horčíka a vitamínu B6, ktoré prispievajú k správnej funkcii psychiky a správnemu fungovaniu nervového systému. Tiež prispievajú k zníženiu vyčerpania a únavy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9