Doktor zázvor? V niektorých prípadoch môže byť nebezpečný!

Zázvor je všeliek, no dávajte si pozor na jeho množstvo!
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-07 06:00:00

Liečivé účinky zázvoru už pocítil nejeden z nás na vlastnej koži. Ospevovaný všeliek si poradí s tráviacimi ťažkosťami i s prechladnutím. Treba si však dávať pozor na jeho množstvo, inak sa vám to môže nepríjemne vypomstiť!

Zázvor je jedným z najvýznamnejších a najpoužívanejších korení na svete, aj keď jeho pôvod nie je jasný. Konzumujeme ho kedykoľvek počas celého roka. V zime oceníme zázvorový čaj, v lete nás osvieži zázvorová limonáda a po celý rok si pochutnávame na zázvorových cukríkoch. Po každé má na náš organizmus blahodarné účinky. Zmierňuje nadúvanie, pôsobí preventívne proti niektorých chorobám, bojuje s nevoľnosťou a znižuje hladinu cukru v krvi.  

Kto by mal byť opatrní?

Zázvor sa bežne odporúča na konzumáciu, keďže je výbornou prevenciou. S výnimkou tehotných žien! Niektoré štúdie neodporúčajú zázvor, ktorý by nemusel byť pre ženu a jej nenarodené dieťa pozitívom. Poraďte sa radšej so svojim lekárom.

Aj citlivejší ľudia by mali byť opatrní. Zázvor u nich môže vyvolať rôzne zápaly v ústach. Akonáhle zjeme zázvor, telo sa začne ohrievať a môže tak dôjsť k podráždeniu slizníc. Tie sú v dôsledku toho náchylnejšie na zápaly.

V každom prípade vždy záleží na množstve, ktoré skonzumujete. Platí to v prípade tehotných žien i citlivejších ľudí. Zo zázvoru sa totiž môžete predávkovať a nemali by sa kombinovať s inými liečivami. Podľa odborníkov by sa mu mali vyhnúť deti do dvoch rokov a tiež nie je dobrý ani pre diabetikov.

Cmúľacie pastilky Anginal obsahujú suchý extrakt zázvoru a vitamín C. Tento vitamín prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a k zníženiu miery únavy a vyčerpania.

Neprekračujte toto množstvo

V sušenej forme by ste nemali presiahnuť dennú dávku 1 gram a čo sa týka čerstvého zázvoru, môžete si dopriať maximálne 4 gramy. Ak prijmete viac ako 5 g denne, môžu sa objaviť nasledujúce zdravotné problémy:

  • Nevoľnosť.
  • Črevné ťažkosti.
  • Srdcové poruchy.
  • Bolesti hlavy.

Dávajte si preto pozor na jeho množstvo. Ak si naordinujete odporúčanú dávku zázvoru denne, môžete si byť istí, že vám len prospeje!

Prečítajte si tiež: Obľúbený zázvor nie je pre všetkých: Vyvarujte sa ho skôr, ako vám ublíži!

2015-01-07 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia