Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čo si treba všímať pri výbere vianočného kapra? Základné znaky, na ktoré nesmiete zabudnúť!

Vyberte si starostlivo kapra na štedrovečerný stôl!
Vyberte si starostlivo kapra na štedrovečerný stôl! (Zdroj: thinkstock.com)

Nechcete, aby váš vianočný kapor chutil ako blato alebo niečo neidentifikovateľné, čo má ďaleko od ryby? Pripravte sa na to, že kým si ho kúpite, zaberie vám to viac času. Aspoň si budete istí, že na štedrom stole máte zdravého a čerstvého kapra!

Ako spoznáme, či je čerstvý?

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra by sme si mali všímať tieto základné, okom viditeľné, znaky jeho čerstvosti:

  • Kapor v kadi by nemal plávať naboku alebo bruchom nahor a mal by mať jasné lesklé oči.
  • Čerstvý kapor má prirodzene začervenané žiabre.
  • Nemal by byť poranený alebo otlčený, čo svedčí o tom, že bol kapor natlačený spolu s ďalšími v preplnenej kadi. Stres sa odrazí na kvalite mäsa.
  • Pri dotyku by mal byť kapor v miestach svaloviny pružný.
  • Kapra by sme nemali príliš skoro kupovať. Dlhé skladovanie zhoršuje chuť a môže sa stať, že sa mäso pokazí. Najideálnejšie je tak 2-3 dni pred Vianocami. 
  • Pri výbere by sme mali pozerať na to, odkiaľ je. Treba vyberať z chovu na Slovensku alebo v Čechách.

S kaprom do mlieka!

Pred samotnou prípravou sa odporúča kapra namočiť do mlieka, vďaka čomu bude mäso vláčnejšie a zápach zmizne. Zatiaľ čo sa väčšinou odporúča nechať ho tak najmenej hodinu, nebojte sa túto dobu výrazne predĺžiť.

„Najideálnejšie je kapra namočiť do mlieka a v chladničke nechať celú noc,“ radí Ing. Libor Javro.

Herbalmed pastilky pomáhajú pri vlhkom a dráždivom kašli, upokojujú ústnu dutinu a hrdlo a uľavujú od podráždeného hrdla a hltanu.

Príprava

Variantov prípravy kapra je viacero. Niektoré sú nezdravé, iné vášmu zdraviu naopak prospejú. Je na vás, aký spôsob prípravy si vyberiete. Na druhej strane, keďže ide o Vianoce, najkrajšie sviatky v roku, možno sa nemusíte až tak moc báť, či ste si pripravili kapra na zdravý spôsob alebo nie.

Za zdravšiu variantu prípravy kapra pokladám prípravu na masle namiesto vyprážania na oleji.  Treba si však uvedomiť, že vianočná večera je symbol, preto v týchto prípadoch nemusia ľudia príliš sledovať vhodnosť technologickej úpravy ako v ostatný bežný deň,“ povedal na záver Ing. Libor Javro.

Ako vytiahnuť zabehnutú kosť?

Kosti. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo si niektorí zvolia na štedrovečerný stôl namiesto kapra radšej iný druh mäsa. Kostička zapichnutá do krku dokáže zmeniť pokojný večer v drámu! Čo robiť, ak k tomu dôjde?

Ak ucítite bodavú bolesť v krku, nevyberajte si ju sami! Neodborným prístupom si ju môžete posunúť nižšie. Môžete si vážne ohroziť zdravie, keďže vzniká riziko poranenia steny pažeráku. Nesnažte sa kosť ani zajesť. Môže sa stať, že sa tým uvoľní a odplaví do žalúdka, kde sa rozloží, no nemusí to tak byť! Radšej zájdite rovno k lekárovi na krčné oddelenie, kde budete mať hneď po probléme. Rýchla návšteva krčného lekára je určite lepšia, ako niekoľkohodinové vyberanie kosti pomocou chirurgických nástrojov pri celkovej anestézie.

Jedzte pomaly, nehltajte, každé sústo z kapra si poriadne pozrite a dobre rozkúsajte. Tak prežijete pokojný štedrý večer bez lekárov.  

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9