Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nenávidená aj uznávaná: Temná stránka škorice, ktorá vás zaskočí!

Škorica môže byť nebezpečná!
Škorica môže byť nebezpečná! (Zdroj: thinkstock.com)

Pikantná a mierne sladká unikátna aróma škorice je najmä počas vianočnej sezóny veľmi populárna. Je jedným z najstarších korení, no môže byť nezdravá!

Exotické korenie

Škorica má nezameniteľnú chuť a arómu, ktorá nás sprevádza predovšetkým cez zimu. Existujú dva druhy škorice:

1. Cejlónska škorica (Cinnamomum zeylanicum) je voňavá a sladká.

2. Škorica cassia (Cinnamomum kasia), pestuje sa v Číne a vo Vietname, Indonézii a Sumatre. Je silnejšia a ostrejšia.

Pozitívne účinky?

Jedna z prvých štúdií sa zaujímala o škoricu ako o liečivý prostriedok proti cukrovke. Pri tomto výskume bola škorica podávaná v dennom množstve od 1 do 6 gramov po dobu 40 dní. Výsledky ukázali:

  • Hladina cukru v krvi sa znížila o 18-29%.
  • LDL cholesterol sa znížil o 7-27%.
  • Celkový cholesterol sa znížil o 12-26%.
  • Hladina triglyceridov sa znižovala o 23-30%.

Niet pochýb o tom, že má škorica pozitívne účinky na ľudský organizmus. No i napriek tomu by ste mali byť pri jej konzumácii opatrní!

Indometacínový gél sa používa pri zápalových bolestiach svalov a kĺbov. Tlmí reumatické bolesti, bolesti po vykĺbení, zmierňuje opuchy!

Pozor na jej množstvo

Škorica obsahuje kumarín, teda látku, ktorá môže spôsobiť poškodenie pečene. Našťastie, len malá časť populácie má náchylnosť na takéto poškodenie. Na jej konzumáciu upozorňuje aj osobná trénerka a výživová poradkyňa Mgr. Martina Tarková. V online rozhovore pre magazín Vysetrenie.sk priznala, že so škoricou treba zaobchádzať ako s akýmkoľvek iným korením. Aj keď štíhlu líniu podporuje termoreguláciou, pri väčšom množstve, keďže obsahuje kumarín, môže spôsobovať zažívacie problémy. Preto odborníčka radí, používať ju s mierou ako dochucovadlo napr. na kávičku.

Pozor na doplnky stravy

Kritická je situácia u doplnkov výživy, ktoré obsahujú škoricu. Kapsule so škoricou alebo škoricovým extraktom pomáhajú diabetikom znižovať hladinu cukru v krvi. Mnohí výrobcovia ubezpečujú ľudí, že ich kapsule obsahujú málo kumarínu, ktorý je považovaný za látku podobnú drogám. Dá sa tomu veriť?

Kto by škoricu nemal konzumovať?

Aj keď je škorica vítaným prírodným pomocníkom na zlepšenie zdravotného stavu, neodporúča sa jej konzumácia tehotným ženám, ktoré by sa mali vyvarovať viacmenej akémukoľvek koreniu. Škorica môže u citlivých osôb vyvolať aj alergické reakcie, čo súvisí s nadmerným množstvom. Preto konzumujte škoricu s mierou. Zdravý človek môže skonzumovať najviac 4 gramy škorice denne.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9