Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedzte veľa lahodnej čokolády: Prekvapí vás dôvod!

Doprajte si čokoládu v zdravej miere. Zlepší sa vám aj pamäť.
Doprajte si čokoládu v zdravej miere. Zlepší sa vám aj pamäť. (Zdroj: thinkstock.com)

Kvalitná čokoláda obsahuje vlákninu, ktorá uľahčuje vstrebávanie tukov a človeku dopraje aj pocit plnosti. Tiež zvyšuje výkonnosť a ešte oveľa viac! Na čokoláde si môžete v zdravej miere pochutnať bez výčitiek.

Zlepšuje pamäťové schopnosti

Flavonoly obsiahnuté v čokoláde zvyšujú cirkuláciu a tým aj prísun krvi do mozgu. V jednej štúdii, kde sa skúmali účinky kakaa na ľudský mozog, bola jedna skupina účastníkov vyzvaná, aby 3 mesiace pila nápoj s vysokým obsahom flavanolov. Druhá skupina si dopriala nápoj naopak s nízkym obsahom tohto druhu antioxidantov. Štúdie sa zúčastnili dobrovoľníci vo veku od 50 do 69 rokov. Výsledok prekvapil aj samotných vedcov! Prvá skupina dobrovoľníkov si zlepšila pamäťové schopnosti až takým spôsobom, že boli na úrovni ľudí mladších od nich o 2 až 3 desaťročia.

S mierou

Odborníci z oblasti výživy však upozorňujú, že si čokoládu treba dopriať v rozumnom množstve a netreba to preháňať. Je považovaná za zdravý doplnok stravy. Taktiež je dôležité, akú čokoládu si vyberiete. Pravá čokoláda pochádza zo semien kakaovníka a obsahuje esenciálne stopové prvky, železo, vápnik, draslík a vitamíny A, B1, C, D, E. A je tiež veľkým prírodným zdrojom horčíka.

Taktiež je zdrojom fenetylamínov, ktoré spúšťajú vylučovanie endorfínov. Podľa vedcov spôsobuje zmes cukru a kofeínu dlhotrvajúci pocit radosti a eufórie!

Závislosť na čokoláde?

Vedeli ste o tom, že závislosť na čokoláde vám môže zachrániť život? Nedávna štúdia odhalila, že ľudia, ktorí jedia veľa tejto sladkosti, majú na rozdiel od ostatných o 37% menšiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení a o 29% nižšie riziko mŕtvice. Preto si túto pochúťku úplne neodopierajte!

Predlžuje život

Ďalšia štúdia uverejnená v British Medical Journal ukázala, že konzumácia čokolády vám predĺži život o takmer rok! Účastníci, ktorí si dopriali čokoládu raz až trikrát mesačne, mali vo výskume najnižšiu mieru mortality a vedci predpokladajú, že by to mohlo byť vďaka antioxidantom. Dobrú chuť!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9