Škodlivá potravina? Odborník prezradil, či mlieko skutočne zabíja!

Je mlieko skutočne škodlivé?
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-03 22:15:00

Dlhé roky sa konzumácia mlieka považovala za spôsob, ako môže človek získať dostatok vápnika na podporu zdravia kostí. Odporúča sa nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Nový výskum však prišiel so šokujúcim zistením, že mlieko nie je až také zdravé, ako si mnohí mysleli! Je dôvod na paniku?


Nebezpečná potravina?

Odmalička nám rodičia vštepovali, že by sme mali piť mlieko, keďže je zdraviu prospešné. Ocenia ho hlavne ľudia, ktorí majú oslabené kosti. Vyzerá to tak, že pravda je iná! Aspoň podľa švédskej štúdie, ktorá odhalila, že mlieko nemá ani zďaleka taký vplyv na kosti, ako sa doteraz tvrdilo. Čo je najhoršie, vraj môže zdvojnásobiť riziko skorej smrti!

K týmto záverom prišiel autor štúdie Karl Michalesson z Univerzity v Uppsale sledovaním 61-tisíc žien a 45-tisíc mužov po dobu 20 rokov. Účastníci štúdie konzumovali pravidelne veľa mlieka, no napriek tomu tím vedcov u nich po rokoch nespozoroval žiadny pokles výskytu zlomenín. Ba práve naopak! U žien bola nadmerná konzumácia mlieka dokonca spojená s vyšším rizikom zlomeniny. Aby toho nebolo málo, tí, ktorí denne vypili 680 ml a viac,  mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť skorej smrti než tí, ktorí si dali jeden pohár alebo menej.

Je to nezmysel

Ide však o závažné tvrdenia, ktoré stavajú mlieko do pozície nebezpečnej potraviny. Máme im skutočne veriť? Aby sme zistili skutočnú pravdu, oslovili sme výživového poradcu, či je dôvod na paniku.

"Je to absolútna hlúposť, mlieko má najväčší obsah vápnika takmer zo  všetkých potravín, ale ukladanie vápnika do kostí regulujú hormóny organizmu a iné funkčné látky, na ktorých  závisí hustota vápnika v kostiach," upozorňuje nutričný špecialista Ing. Libor Javro.

Autori danej štúdie by mali byť opatrní pri interpretácii výsledkov, čím tak mnohých mohli vystrašiť. V žiadnom prípade sa neodporúča, aby ste prestali piť mlieko. Aj naďalej patrí medzi najvýznamnejšie potravinové zdroje vápnika a považuje sa za výborného pomocníka v boji s osteoporózou.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-03 22:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia