Odvrátená strana cibule? Vraj môže byť toxická!

Cibuľa môže byť toxická, ak ju nevhodne uskladníte!
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-28 20:55:00

Cibuľa je nepostrádatelnou zeleninou v kuchyni a skvelou zásobárňou zdraviu prospešných látok. Posilňuje imunitný systém, znižuje riziko trombózy a hladinu krvného cukru, ale pozor! Údajne môže byť toxická. Je to skutočne pravda? Vyjadril sa k tomu odborník na výživu.

Lekári potvrdzujú pozitívne zdravotné účinky cibule na ľudský organizmus. Dokonca má takú silu, že dokáže zabrániť rakovine! Chráni pred rakovinou žalúdka, znižuje riziko rakoviny prostaty či dokonca pažeráka. Prospieva kostiam a patrí medzi potraviny, ktoré sú najmenej kontaminované pesticídmi. Nie je dôvod myslieť si, že by mohla byť pre nás škodlivá. Napriek tomu sa o nej hovorí aj ako o nebezpečnej toxickej zelenine. Ako je to možné?

Toxické baktérie v cibuli

Keď cibuľu rozkrojíte či nakrájate, spotrebujete ju celú ihneď alebo odložíte na neskôr? Ak ide o druhý prípad, údajne tým veľa riskujete. Cibuľa by sa mala konzumovať čerstvá hneď po tom, ako ju pripravíte. Ak tak neurobíte, po 12 či 24 hodinách od nakrájania začne vytvárať toxíny, ktoré sú pre náš organizmus škodlivé. Preto nie je dobré jesť cibuľu nejaký čas po tom, ako bola nakrojená, lebo už absorbovala škodlivé baktérie, ktoré môžu zapríčiniť žalúdočné infekcie.

O majonézovom šaláte sa hovorí ako o nezdravom jedle, ktorému by sme sa mali vyhnúť. V skutočnosti je vraj cibuľa v šaláte tá zlá! Údajne je silným magnetom pre baktérie, obzvlášť, keď je varená.

Kedy je naozaj nebezpečná?

Ak ste po týchto informáciách cibuľu navždy zatratili a dali na zoznam zakázaných potravín v kuchyni, zabrzdite! Aj keď tvrdenia o toxickej cibule kolujú internetom a šíria sa rýchlosťou blesku medzi ľuďmi, nie celkom je to pravda. Výživový špecialista upozorňuje, že cibuľa môže byť nebezpečná pri nevhodnom uskladnení.

Cibuľa sa môže stať toxickou pri nevhodnom uskladnení, kedy môže byť vo zvýšenej miere napadnutá choroboplodnými mikroorganizmami. Takúto cibuľu viete odhaliť po senzorických stránkach, má zlú konzistenciu, netypickú vôňu alebo dokonca môžu byť viditeľné stopy po  kolóniách mikroorganizmov. Po identifikácii takejto nevhodnej potraviny je okamžite vhodné vyhodiť celú cibuľu do koša, nielen jej napadnutú časť,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Podľa odborníka sú nevhodnými podmienkami na uskladnenie cibule napr. skladovanie v teplom alebo príliš studenom prostredí. Taktiež nie je dobré, ak je vystavená vysokej vlhkosti či priamemu slnečnému žiareniu. Skladujte ju na suchom mieste v komore, špajze či na povale. Nemusíte ju do ničoho baliť, stačí, ak bude v košíku či prepravke. Najideálnejším riešením je, ak ju zviažete do zväzkov a zavesíte.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-28 20:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia