Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Devastačný účinok sladených nápojov: Menia DNA človeka!

V kolových nápojoch sa ukrýva aj vyše 20 kociek cukru!
V kolových nápojoch sa ukrýva aj vyše 20 kociek cukru! (Zdroj: thinkstock.com)

Kola napumpovaná bublinkami či osviežujúca pomarančová limonáda! V okamihu dychtivo vypijete obsah nápoja a vychutnáte si jeho sladkú príchuť. Realita je však taká, že budete naďalej smädní a priberiete. To však zďaleka nie je všetko!

Sladké pitie v podobe malinoviek všemožných príchutí by vám neodobril žiadny lekár či odborník na výživu. Každodenná konzumácia kalorických nápojov prispieva k obezite, začnú sa vám kaziť zuby a celkovo sa vám oslabí imunitný systém. Pravidelné popíjanie takýchto limonád má však ešte desivejšie následky! Postupne ničí DNA človeka, spôsobuje jej starnutie a tým skracuje ľudský život!

O 5 rokov staršie DNA

Najnovšia štúdia uverejnená organizáciou American Public Health vyšla s pravdou von, aby otvorila oči všetkým konzumentom sladkých limonád. Ukázala, že pitie kolových nápojov má oveľa horší dopad na ľudské telo, ako sme si doteraz mysleli. Vďaka výskumu na vyše 5-tisícoch dospelých ľudí medzi 20 a 65 rokov v USA vedci preukázali, že limonády negatívne vplývajú na naše DNA! Zistili, že tí, ktorí pili 350 ml kolových nápojov denne, mali DNA staršie o takmer 5 rokov.

„Pravidelná konzumácia sladkých nápojov môže mať neblahý vplyv na metabolizmus  a prispieva k viacerým chorobám. Taktiež aj na zrýchlené starnutie buniek a tkanív,“ upozorňuje Elissa Espeli, vedúca štúdie a profesorka psychiatrie na Kalifornskej univerzite v San Franciscu.

Poškodzujú teloméry

Vedci uviedli, že pravidelné pitie sladených nápojov skracuje teloméry, čo sú koncové časti eukaryotických chromozómov. Týmto spôsobom degraduje nositeľa genetickej informácie bunky. Teloméry sa skrátia vždy vtedy, keď sa bunky rozdelia. Fungujú ako prejav biologických hodín a spájajú sa s ľudskou životnosťou. Čim horší životný štýl človek vedie, tým rýchlejšie sa skracujú teloméry. Poškodené teloméry môžu za vznik mnohých chorôb ako napr. cukrovka či srdcové choroby. Taktiež sa spájajú s nebezpečnou rakovinou!

Rovnaký účinok ako cigarety

Pravidelné pitie sladených nápojov je tak rovnako škodlivé ako fajčenie! Obe neresti skracujú ľudský život. Vinníkom predčasného starnutia DNA je pravdepodobne veľké množstvo cukru, ktoré sa ukrýva v sladenej limonáde. V jednom litri koly sa nachádza až 27 kociek cukru.

Čo na to odborník?

Opýtali sme sa výživového poradcu Ing. Libora Javra, čo si myslí o danom výskume, ktorý sa realizoval v USA. Naozaj spôsobujú kolové nápoje predčasné starnutie?

„Je veľmi dôležité vedieť, aké konkrétne limonády boli vo výskume použité. Pokiaľ klasické, s vysokým obsahom sacharidov a farbív, tak je zrejmé, že pri zvýšenej konzumácii takýchto nápojov vznikne prebytok energie, čo sa odzrkadlí vo zvýšenej tvorbe tukového tkaniva, čo vedie k obezite. Čím je organizmus obéznejší, je viac namáhaný, a to vedie k rýchlejšiemu opotrebovaniu jednotlivých tkanív a celkovo k rýchlejšiemu starnutiu,“ povedal Ing. Libor Javro na záver.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9