Ryby, ktoré sa tvária zdravo: Tieto môžu byť nebezpečné!

Ryba je zdravá potravina, no môže obsahovať ortuť.
Zdroj: profimedia.sk
2014-09-19 06:00:00

Ryby sú úžasne výživné jedlo. Treba byť však opatrní pri ich výbereí. Mnoho odrôd môže byť dobrých pre vaše zdravie, no veľa z nich obsahuje nečistoty. Takéto ryby by z jedálneho lístku mali radšej"odplávať"!

Ryby patria medzi najdôležitejšie potraviny zdravej výživy. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a vitamíny. Napriek tomu niektoré z nich nemusia byť zdravé! Veľmi záleží na tom, kde sú chované.

"Kvalitu rýb môže negatívne ovplyvniť ich prostredie, v ktorom boli v priebehu svojho vývinu. Preto sa môže stať, že ryby, ktoré žili v znečistených vodách môžu byť kontaminované rôznymi látkami, ako ťažké kovy. Preto je veľmi dôležité kupovať ryby zo známych zdrojov a kvalitné, aby sme z nich prijímali blahodárne účinky na zdravie," upozorňuje výživový poradca Ing. Libor Javro.

Niektoré ryby môžu obsahovať určité množstvo ortuti, preto by sme sa im mali radšej vyhýbať.

Žralok

Žralok je na vrchole potravinového reťazca, keďže loví iné ryby. Tie sú často kontaminované ortuťou, preto sa v tele žraloka nachádza vysoké množstvo ťažkého kovu. Lepšie je obdivovať ho radšej len v akváriu, pričom aj po smrti môže byť nebezpečný.

Mečiar

Táto tropická ryba je tiež na vrchole potravinového reťazca a živí sa inými rybami, ktoré sú kontaminované ortuťou. Preto sa jej konzumácii pre vlastné bezpečie vyhnite.

Makrela kráľovská

Makrely sú kalorické, keďže sú veľmi mastné. Obsahujú pomerne veľké množstvo ortuti, ktoré je nebezpečné predovšetkým pre nastávajúce mamičky. Ortuť je schopná preniknúť do plodu a poškodiť rozvíjajúci sa nervový systém.

Tuniak

Tuniak je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, bielkovín a vitamínov. Mäso z tuniaka však obsahuje aj nezdravé kontaminanty, ako je ortuť. Dosahuje síce strednú úroveň obsahu ortuti, čo nie je pre nás nebezpečné, no vhodnejšie je ho konzumovať max. raz za týždeň.

​Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-19 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia