Obľúbené gumené medvedíky skrývajú tajomstvo: Z tohto všetkého sa vyrábajú!

Viete, čo obsahujú gumené medvedíky?
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-24 12:15:00

Gumené medvedíky majú svojich milovníkov po celom svete! U detí sú stále obľúbené, no i dospelí sa radi vracajú do detských čias a radi si na nich pochutnajú. Ich popularita snáď nikdy neklesne. Viete však, čo v skutočnosti obsahujú?

Bez výživovej hodnoty a z bravčových kostí

Gumové medvedíky nedodávajú telu žiadne potrebné vitamíny a minerály, ako je železo, vápnik a vitamín C, čo znamená, že majú malú výživnú hodnotu. Preto je ich konzumácia úplne zbytočná aj z hľadiska obsahu kolagénu, ktorého obsahujú v skutočnosti veľmi málo. Avšak pvôvod kolagénu nie je už sám o sebe lákavý! Ten sa najčastejšie vyrába z bravčových kostí, šliach, či kože, procesom vyvárania! Zdravšou variantou je výroba z agaru, čo je morská riasa.

Čo v nich nájdete?

Táto sladkosť síce neobsahuje skoro žiadny tuk, ale nájdete v nej: glukózový sirup, cukor, želatínu, dextrózu, ovocné šťavy z koncentrátu, kyselinu citrónovú, ovocné rastlinné koncentráty, aróma, leštiacie látky (včelí vosk, karnaubský vosk), extrakty z ovocia a sirup z invertného cukru.

Veľa cukru

Gumové medvedíky obsahujú takmer samý cukor. Asi 17 alebo 18 kusov gumových medvedíkov v sebe skrýva medzi 21 a 22 g cukru. Toto množstvo sa rovná asi 5,5 čajovej lyžičky cukru! Pravidelné konzumovanie veľkého množstva cukru zvyšuje riziko obezity a srdcových ochorení. Vedie tiež k zápalom v tele a k vysokému krvnému tlaku.

Bielkoviny

Okolo 17 kúsov gumových medvedíkov obsahuje asi 2 až 3 gramy bielkovín. To predstavuje asi 4 až 6 % zo 46 gramového množstva bielkovín určených pre ženy. Bielkoviny sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela. Avšak gumové medvedíky nie sú najlepším spôsobom, ako si tieto látky zabezpečiť. Odborníci na výživu odporúčajú na doplnenie bielkovín zdroje ako chudé mäso, ryby, nízkotučné mliečne výrobky, orechy, semená, vajcia, či fazuľu.

Môžu sa zväčšiť v bruchu

Americkí vedci upozorňujú, že tieto medvedíky môžu v žalúdku detí "nabopnať" do neuveriteľných rozmerov. Údajne jeden želatínový cukrík môže v bruchu narásť do veľkosti 20 centimetrov. Ak ich zje viac, naplní sa celý objem jeho malého žalúdka. Aby toho nebolo málo, medvedíky absorbujú vodu, preto sa zväčšia, takže hrozí dieťaťu dehydratácia. Preto je dôležité, aby sa pred konzumáciou  medvedíkov napili. Ak tak spravia až potom, v brušku im ešte viac narastú!

Ak si občas doprajete túto sladkosť, určite vám to nezničí zdravie. Dajte si len pozor, aby sa nestali pravidelnou súčasťou vášho stravovacieho plánu. 

Pozrite sa na nižšie priložené video, ako sa vyrábajú želatínové sladkosti!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-24 12:15:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia