Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Daň za rýchlu energiu: Neuveríte, ako menia energy drinky správanie mladých ľudí!

Energetické nápoje sú pre deti a mladých ľudí veľmi škodlivé!
Energetické nápoje sú pre deti a mladých ľudí veľmi škodlivé! (Zdroj: thinkstock.com)

O energetických nápojoch sa už veľa popísalo. Neustále sa vynárajú nové a nové štúdie, ktoré potvrdzujú ich škodlivosť na zdravie ľudského organizmu. Najnovšie odborníci zdvíhajú varovný prst v súvislosti s pitím energetických nápojov a poškodením zdravia u detí a adolescentov!


Štúdia odhalila škodlivosť energy drinkov

Vedci zahrnuli do prieskumu asi 2800 dospievajúcich ľudí zo stredných a vysokých škôl z oblasti Minneapolis – St. Paul. Pýtali sa ich, ako často pijú športové a energetické nápoje, rovnako ako aj na ich správanie. Približne 38 percent z nich uviedlo, že pijú nápoje, ktoré im zabezpečia rýchlu energiu, aspoň raz týždenne a 15 percent sa priznalo, že si dajú energetické nápoje menej ako raz za týždeň.

Dospievajúci, ktorí aspoň raz týždenne pili športové a energetické nápoje, strávili viac hodín pri videohrách, pili viac sladených nápojov a taktiež bolo u nich viac pravdepodobné, že si zapálili cigarety v porovnaní s tými, ktorí konzumovali tieto nápoje menej ako raz týždenne.

Chlapci, ktorí si dopriali aspoň raz týždenne takýto nápoj, strávili konkrétne o štyri hodiny týždenne viac hraním videohier na rozdiel od tých, ktorí konzumovali energetické nápoje menej často. Štúdia ďalej zistila, že okolo 20 percent chlapcov a dievčat, ktorí si týždeň nevedeli predstaviť bez energetických drinkov fajčili cigarety, v porovnaní s 8 percentami tých, ktorí si toľko rýchlej energie nedopriali. Zaujímavé je tiež odhalenie, že chlapci sledovali televíziu o hodinu viac za týždeň ako tí, ktorí konzumovali energetické nápoje menej často.

Tieto zistenia sú podľa vedcov veľmi znepokojujúce.

"Je dôležité, aby dospievajúci a ich rodičia boli poučení o možných dôsledkoch spojených s konzumáciou športových a energetických nápojov," povedala výskumná pracovníčka  Nicole Larsonová z University of Minnesota´s School of Public Health.

Dr. Jason Block, odborný asistent na Harvard Medical School upozorňuje, že nie sú žiadne dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, že športové a energetické nápoje sú „vstupnou bránou“ k  nezdravému správaniu. Podľa neho sú potrebné ešte ďalšie štúdie, ktoré by potvrdili súvislosť. V každom prípade, viacero lekárov a vedcov na základe výskumov potvrdilo, že energetické nápoje sú nezdravé.

Prečo sú pre mladých nevhodné?

American Academy of Pediatrics dokonca uvádza, že tieto nápoje sú nevhodné pre mladého športovca, lebo obsahujú cukor a môžu prispieť k nárastu telesnej hmotnosti a zubného kazu. AAP však dodala, že pitie malého množstva športových nápojov môže byť naopak vhodné pre tých, ktorí intenzívne cvičili dlhšiu dobu.

Napriek tomu odporúča, aby sa im deti a adolescenti radšej vyhýbali, pretože obsahujú stimulanty, ako je kofeín, ktoré môžu mať škodlivé zdravotné účinky na ich rozvojový nervový a kardiovaskulárny systém.

Čím ich nahradiť?

"Voda by mala byť skôr podporovaná ako najlepšia voľba pre hydratáciu po fyzickej aktivite," povedala Larsonová.

Podľa Roberta Tozziho, šéfa pediatrickej kardiológie z University Medical Center v americkom New Jersey, je vhodnou voľbou na získanie energie tiež pomarančový džús alebo plátky pomaranča so slanými praclíkmi a vodou.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9