Zoznam ovocia a zeleniny s najvyšším a najnižším obsahom pesticídov

Vyberajte si v obchodoch radšej zeleninu a ovocie s najnižším obsahom pesticídov!
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-06 06:00:00

Americká environmentálna skupina (EWG) každý rok zverejňuje zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi. Pozrite sa na „najčistejšie“ a „najšpinavšie“ ovocie a zeleninu v roku 2014, ktoré si môžete kúpiť v bežných obchodoch.


Tento rok sa v USA testovalo až 32-tisíc vzoriek odobratých z ovocia a zeleniny, ktoré sú medzi spotrebiteľmi veľmi obľúbené. Mnohé z nich sú dovážané aj na Slovensko. Kupujeme si ich bežne v obchodoch, preto sa oplatí vedieť, na ktoré z nich si dať najväčší pozor! Rebríček vás zrejme prekvapí. Práve jablká, ktoré najčastejšie kupujeme, sú najviac zamorené pesticídmi.

Ovocie a zelenina najviac zamorené pesticídmi

1. Jablká

2. Jahody

3. Hrozno

4. Zeler

5. Broskyne

6. Špenát

7. Červené papriky (kápia)

8. Nektarinky (dovážané)

9. Šalátové uhorky

10. Cherry paradajky

„Najčistejšie“ ovocie a zelenina

1. Avokádo

2. Kukurica

3. Ananás

4. Kapusta

5. Zelený hrášok (mrazený)

6. Cibuľa

7. Špargľa

8. Mango

9. Papája

10. Kiwi

Radšej si ich vypestujte

Pesticídy sú nebezpečné chemické látky. Ak dlhodobo konzumujeme potraviny s vysokým obsahom týchto látok, horzí nám poškodenie nervového systému. Dokonca je tu pravdepodobnosť vzniku mnohých ochorení ako astma, rakovina či Alzheimerova choroba. Pesticídy sa používajú v poľnohospodárstve v boji proti chorobám a škodcom rastlín.

Je preto vhodné zamyslieť sa nad uvedeným zoznamom ovocia a zeleniny, ktoré sú kontaminované pesticídmi. Ak máte možnosť, začnite pestovať na záhradke bez syntetickej chémie aspoň jahody. Tie si môžete ľahko vypestovať aj na balkóne. Tak isto je to aj v prípade rajčín. Od farmárov si zase zadovážte bio jablká, ktoré sa nestriekajú. Iba my konzumenti môžeme spomaliť kolos „neekologického“ poľnohospodárstva a čo je hlavné, prospejeme tým svojmu zdraviu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-06 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ewg.org

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia