Telo v zajatí cukrov: Takto vám postupne ničia orgány

Nejedzte príliš veľa sladkého jedla, inak vám cukor zničí orgány.
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-10 05:00:00

Na prvý pohľad vyzerá cukor nevinne. Ale v skutočnosti spúšťa v našom tele nebezpečné zápalové procesy. Negatívne dôsledky zvýšenej konzumácie tohto bieleho jedu by sme nemali podceňovať. Pozrite sa, ako postupne ničí naše telo!

Mozog

Okrem toho, že strava, ktorá sa skladá zo spracovaných potravín plných cukru, môže zvýšiť riziko depresie až o 58 %, spôsobuje závislosť! Skenovaním mozgu sa zistilo, že cukor je rovnako návykový ako kokaín. Pri konzumácii cukru sa stimuluje uvoľňovanie dopamínu do mozgu. Rovnaké receptory v mozgu stimuluje aj heroín!

Srdce

Viete, čo srdcu a cievam škodí viac ako nasýtené tuky? Vysoký príjem jednoduchých cukrov! Spôsobuje zvýšené riziko mŕtvice a infarktu.

Nadmerná konzumácia cukru vyvoláva ochorenie ďasien. Ak navyše zanedbáte ústnu hygienu, môže spôsobiť zápalovú reakciu, ktorá vedie ku kardiovaskulárnym chorobám prostredníctvom procesu nazývaného ateroskleróza – kôrnatenie tepien.

Koža

Viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že strava s vysokým obsahom cukru je pre tvár doslova katastrofou! Potvrdili to napr. vedci z Leiden University Medical Centre v Holandsku a Unilever vo Veľkej Británii, ktorí merali hladinu cukru v krvi u 600 mužov a žien vo veku medzi 50 až 70 rokmi. Nezávislým hostiteľom ukázali fotografie týchto dobrovoľníkov. Ukázalo sa, že tí, ktorí mali vyššiu hladinu cukru v krvi, vyzerali staršie ako ostatní, ktorí mali menej cukru v krvi. Výsledkom je fakt, že zvýšenie hladiny cukru v krvi o každý 1 mm/liter spôsobuje, že osobu vnímame, ako staršiu o päť mesiacov! Najstaršie vyzerali tí, ktorí boli v skupine diabetikov.

Ako je to možné? Na vine je proces, ktorý je známy ako glykácia. V ňom sa cukor v krvi viaže na bielkoviny a tvorí nové škodlivé molekuly – pokročilé produkty glykácie  pod kratším názvom AGE. Čím viac cukru sa dostane do tela, tým viac AGE vznikne. Hromadenie AGE poškodzuje priľahlé bielkoviny domino-efektom. Najviac sa poškodzuje kolagén a elastín, kvôli cukru sa stanú suchými a lámavými. Výsledkom sú vrásky a ovisnutá koža.

Obličky

V ľudskom tele hrajú obličky veľmi dôležitú úlohu. Správajú sa v ňom ako filtračný systém, pomáhajú kontrolovať úroveň vody v tele, odstrániť z neho odpadové látky prostredníctvom moču, regulovať krvný tlak, produkciu červených krviniek a hladinu vápnika a minerálov. Ak ste svoje telo zaťažili veľkým množstvom cukru, hrozí poškodenie ich filtračného systému. Navyše, cukrovka je jednou z hlavných príčin zlyhania obličiek.

Genitálie

Prebytok cukru zhoršuje prietok krvi, čím sa zvyšuje riziko erektilnej dysfunkcie u mužov. Porucha erekcie nie je v intímnom živote práve najpríjemnejšia. U žien zase cukor spôsobuje poruchy sexuálneho vzrušenia.

Kĺby

Diéty s vysokým obsahom cukru čerpajú zápalové cytokíny do krvného obehu, čo môže zhoršiť artritídu.

Vedci z University of California dokonca tvrdia, že cukor prispieva k 35 miliónom úmrtí ročne na celom svete. Ešte stále si chcete dať kolu?

2014-04-10 05:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia