Výrobcovia potravín ukrývajú éčka za číslami: Odhaľte ich názvy!

Pozor na zvýšenú konzumáciu sladkostí, kde môžu byť nebezpečné éčka.
Zdroj: photl.com
2014-03-07 06:00:00

Každý si myslí, že éčka sú zdraviu škodlivé. Pozor, nie všetky nám môžu ublížiť a spôsobiť zdravotné problémy. Ako však zistiť, ktorým sa vyhýbať, keď výrobcovia potravín uvádzajú len kódy bez názvov?

Idete do obchodu a hľadáte potraviny, ktoré sú zdravé. Akonáhle zbadáte v zložení kód – veľké písmeno E a číslo, produkt vrátite do regálu. Viete však, čo je za tým kódom? Aká látka a čo môže spôsobiť? Pozrite sa na zoznam tých najnebezpečnejších látok, ktoré sa ukrývajú za kódmi!

E102 – Tartrazin

Farbivo (žltá č. 5): Spôsobuje alergie a môže vyvolať astmatický záchvat. Dokonca sa spája so vznikom tumorov štítnej žľazy. Môže spôsobiť detskú hyperaktivitu. Látka je zakázaná v krajinách ako Nórsko, alebo Rakúsko.

E104 – Chinolinová žlť

Farbivo (žltá č. 10): Vyvoláva alergie a hyperaktivitu u detí.

E110 – Žlť SY

Farbivo: Spôsobuje alergie, hyperaktivitu a rakovinu. Nemali by ho konzumovať deti, tehotné a dojčiace ženy.

E122 – Azorubín

Farbivo (červené): Pozor by si mali dávať hlavne astmatici a citliví ľudia na aspirín, u ktorých môže spôsobiť alergie. Ďalšími vedľajšími účinkami môže byť hyperaktivita.

E 123 – Amarant

Farbivo (červená č. 2): Okrem toho, že je príčinou alergií, môže vyprovokovať astmatický záchvat či ekzém. Testy na zvieratách ukázali vznik rakoviny a narodenie jedincov s defektom.

E124 – Ponceau 4R

Farbivo sýtočervenej farby:  Testovalo sa na zvieratách, u ktorých potvrdil karcinogén. Okrem toho spôsobuje alergie.

E129 – Červeň Allura AC

Farbivo (oranžovo-červená): U zvierat spôsobilo vznik rakoviny. Bežným vedľajším účinkom sú alergie. Je zakázané vo viacerých krajinách.

E132 – Indigotin

Farbivo: Považuje sa za nebezpečnú látku. Môže zapríčiniť nevoľnosť a zvracanie, zvyšovanie krvného tlaku, vyrážky, ťažkosti s dýchaním a alergické problémy.

E133 – Žiarivá modrá

Farbivo: Spôsobuje hyperaktivitu u detí a je možný i vznik rakoviny.

E210 – Kyselina benzoová

Konzervačná látka: Môže za vznik astmy, neurologické poruchy, hyperaktivitu u detí. Pozor, ide o rakovinotvornú látku!

E240 – Formaldehyd

Konzervačná látka: Považuje sa za nebezpečnú prísadu, ktorá je v niektorých krajinách zakázaná. Je škodlivá hlavne vo väčších množstvách. Ide o rakovinotvornú látku, jej vdychovanie spôsobuje zhubné nádory nosohltanu.

E250 – Dusitan sodný

Konzervačná látka, stabilizátor: V mnohých krajinách je zakázaná. Považuje sa za potenciálny karcinogén, spôsobuje množstvo nepriaznivých účinkov, vrátane hyperaktivity. Preto je lepšie sa jej vyhnúť.

E621 – Glutaman sodný

Vylepšovač chuti: Hlavne vo väčšom množstve je nebezpečný. Spôsobuje bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, dýchavičnosť, dokonca aj halucinácie.

E951 – Aspartam

Syntetické sladidlo: Ide o kontroverznú prísadu, ktorá síce v malom množstve neuškodí, no spôsobuje problémy u citlivých ľudí. Vyvoláva bolesti hlavy, závraty, vyrážky a poruchy správania u detí. Vyhnúť by sa jej mali hlavne tehotné a dojčiace ženy.

E952 – Cyklamáty

Umelé sladidlá: V posledných rokoch sa realizovalo viacero výskumov, ktoré mali ukázať vplyv látky na ľudské zdravie. Potvrdili ich schopnosť podporovať aktivitu karcinogénov, konkrétne močového mechúra.

2014-03-07 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: dermnetnz.org

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia