Chemické látky skryté v potravinách: O týchto ste zrejme netušili

Vo výrobkoch sa nachádzajú chemické látky, ktoré škodia nášmu zdraviu.
Zdroj: SITA
2014-02-12 17:00:00

Z dôvodu udržania chuti, farby a konzistencie potravín, sú do nich pridávané rôzne chemické látky. O niektorých z nich sa však málo hovorí, pritom je dôvod na obavu! Aké chemické prísady sa bežne vyskytujú v potravinách?

Podľa Amerického úradu pre kontrolu jedla a liekov (FDA) je väčšina chemických látok v potravinách bezpečných. Niektoré z nich však ohrozujú naše zdravie. Vedci preto upozorňujú, že by o nich mal každý vedieť.

1. Tartrazín a iné potravinové farbivá

Tartrazín je svetlo oranžový prášok, rozpustný vo vode, aj v alkohole. Táto látka sa používa k farbeniu potravín a skúma sa už niekoľko desaťročí v oblasti jeho možných karcinogénnych účinkov. Môže vyvolať alergickú reakciu, astmatický záchvat, no spája sa aj s akné, so vznikom rakoviny štítnej žľazy a rakoviny kože. Obsahujú ho pekárenské výrobky, nápoje, žuvačky, džúsy, zmrzlina, rybie prsty, atď.

Potravinové farbivá ako modrá č. 1, zelená č. 3, červená č. 40 a ďalšie sa spájajú s hyperaktivitou u detí, ale i s rakovinou u laboratórnych zvierat. Nachádzajú sa v sladkostiach, nápojoch, ale i v kozmetike.

2. Butylhydroxyanizol (BHA)

Za týmto krkolomným názvom sa skrýva chemická látka, ktorá sa používa na ochranu a dlhšiu trvanlivosť niektorých potravín ako sú výrobky z obilnín, žuvačky a zemiakové lupienky. Taktiež sa pridáva do gumových a ropných produktov. A to už neznie práve najlepšie.

Podľa Národného inštitútu zdravia je BHA karcinogénom. Štúdie jasne preukázali, že spôsobuje nádory u potkanov a škrečkov. Poškodzuje hlavne ich nažľaznatú časť žalúdka, ktorú ľudia nemajú. Dávajte si pozor, či náhodou svojho domáceho miláčika nekŕmite potravou obsahujúcou túto zložku. Často sa totiž používa v priemyselných krmivách pre zvieratá.

3. Propylgalát

Propylgalát sa často používa v spojení s BHA a chemickou látkou, ktorá sa nazýva  butylhydroxytoluén alebo BHT. Tieto antioxidačné konzervačné látky chránia mastné výrobky pred oxidáciou. V opačnom prípade by sa mohli pokaziť. Propylgalát nájdete v majonéze, sušenom mäse, kuracej polievke, rovnako, ako aj v produktoch na vlasy.

Niektorí vedci sa domnievajú, že propylgalát je tzv. endokrinný disruptor, čo znamená, že môže narušiť hormóny v ľudskom tele. Endokrinné disruptory môžu viesť k vývojovým, reprodukčným a neurologickým problémom.  Podľa Národného inštitútu zdravia ohrozuje plodnosť a zvyšuje tiež riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Treba však zrealizovať ďalšie štúdie, ktoré by jednoznačne potvrdili súvislosť medzi propylgalátom a endokrinným systémom.

4. Dusitan sodný

Dusitan sodný sa najčastejšie používa na konzerváciu a zafarbenie mäsa, ako je slanina, šunka, párky v rožku a údené ryby. Bez neho by tieto výrobky mali úplne inú farbu, ako ich bežne poznáme.

Táto chemická látka sa prirodzene vyskytuje aj v niektorých druhoch zeleniny, vrátane repy, zeleru, reďkovky a šalátu. Na druhej strane, dusitan sa nachádza v zelenine spolu s kyselinou askorbovou, ktorá chráni ľudské telo pred premenov dusitanov na nitrozamíny. Tie sú pre človeka karcinogénne. Preto niektoré spoločnosti pridávajú kyselinu askorbovú do svojich mäsových výrobkov na zabránenie tvorby dusitanu na nitrozamíny.

5. TBHQ (Terciálny butylhydrochinon)

Táto chemická konzervačná látka je formou butánu, ktorá sa používa v sušienkach, zemiakových lupienkoch a niektorých rýchlych jedlách. Nájdete ju aj v lakovom nátere či živici. Pomáha predĺžiť trvanlivosť potravín a považuje sa za bezpečnú látku. Americký úrad pre kontrolu jedla a liekov (FDA) však varuje, že vo vyšších dávkach môže u človeka spôsobiť zdravotné ťažkosti ako nevoľnosť, vracanie, hučanie v ušiach, delírium, pocit dusenia a kolaps. Taktiež sa spája s problémami so zrakom.

6. Oxid kremičitý

Oxid kremičitý, tiež známy ako kremeň, sa vyskytuje v prírode ako piesok. Používa sa ako prídavná látka v potravinách. Zabraňuje tomu, aby výrobok zvlhol a stal sa nepoužiteľným. Nájdete ho v sušených smotanách do kávy, sušených polievkach a iných sypkých potravinách. Používa sa aj ako repelent proti hmyzu.

Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) prišla k záveru, že riziko pre ľudské zdravie je nízke. Na druhej strane však záleží od množstva látky, ktorému sme vystavení. Štúdie zistili, že sa u potkanoch, ktoré boli vystavené vysokej dávke oxidu kremičitého, objavili niektoré pľúcne problémy. Ďalšie štúdie, ktoré skúmali čínskych robotníkov, ukázali zase neúmerný počet úmrtí súvisiacich s respiračnými chorobami, rakovinou pľúc a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Tiež boli vystavení vysokými dávkami tejto látky. Oxid kremičitý je tiež spájaný s rizikom vzniku autoimunitných ochorení - opäť len v prípade vyšších dávok látky.

7. Triacetín (Glycerol-triacetát)

Triacetín, tiež známy ako glycerol-triacetát, bol Americkým úradom pre kontrolu jedla a liekov (FDA) schválený a uznaný za bezpečnú látku, ktorá sa môže pridávať do potravín. Používa sa ako zmäkčovadlo do žuvačiek a gumových sladkostí. Zabraňuje, aby jedlo vysychalo, preto ju nájdete aj v niektorých keksoch, muffinoch a koláčoch. Nečudujte sa, ak ju nájdete v zložkách na obale takých výrobkov, ako sú parfumy, kozmetika, cigaretové filtre a tiež viagra.

2014-02-12 17:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: edition.cnn.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia