Sú kolové nápoje smrteľné? Pozrite sa, prečo by ste ich nemali piť

Kolové nápoje sú údajne pre človeka nebezpečné.
Zdroj: photl.com
2014-01-30 19:45:00

Na prvý pohľad nevinné osvieženie v podobe vychladenej koly, no v skutočnosti nápoj s rakovinotvornou látkou. To je realita podľa webu americkej televízie CBS 2. Tento problém už riešia americké úrady.

Chemická látka v kolových nápojoch

Každý kolový nápoj má svoju typickú hnedú farbu. Tú spôsobuje karamel, ktorý je jednou z ingrediencií v kolových nápojoch. Karamel však údajne obsahuje škodlivú chemickú látku 4-metylimidazol (4-MEI), ktorá má karcinogénne účinky a vyvoláva rakovinu. Potvrdila to správa združenia Consumer Reports. 

"Rozhodne spôsobuje rakovinu pri experimentoch na zvieratách. Navyše, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny tiež klasifikovala 4 - MEI ako možný ľudský karcinogén, " povedal toxikológ Dr. Urvashi Rangan.

V plechovkách koly našli vedci zanedbateľné množstvo potenciálne nebezpečnej látky, no v pepsi jej bolo viac.

Podľa americkej televízie CBS 2 sa nemusí chemická látky vyskytovať vo všetkých karamelových farbivách. Navyše, testy ukázali, že obsah kolísal behom niekoľkých mesiacov i v rámci produktov určitej značky.

V súčasnosti riešia tento problém americké úrady. Zatiaľ sa v Kalifornii rozhodlo o tom, že nápoje obsahujúce viac ako 29 mikrogramov 4-MEI, budú označené varovnými nápismi.

Radšej ich nahraďte

Kolové nápoje by určite nemali byť súčasťou vášho jedálnička. Tento sladký nápoj totiž obsahuje cukry a monosacharidy, ktoré ľudia obvykle nie sú schopní zúžitkovať. Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra môže byť prebytok takejto energie pre človeka zdraviu škodlivý. Ak sa koly neviete vzdať kvôli jej sladkej chuti, nahraďte ju radšej džúsom riedeným s vodou.

Prísady, ktoré sa používali v kole, sa v priebehu rokov stále menili. Prečítajte si na Vyšetrení, aké ingrediencie v sebe skrývala!

2014-01-30 19:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: newyork.cbslocal.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia