Obsahujú vajcia formaldehyd? Zložky bežných potravín odhalené

Vajcia údajne obsahujú formaldehyd!
Zdroj: photl.com
2014-02-02 07:00:00

Ľudia sa jej boja. Reč je o chémii, ktorá je všade okolo nás. Nachádza sa dokonca i v takých potravinách, o ktorých by ste to netušili, ako sú vajcia, banány, či čučoriedky.

Keď sa povie chémia, každý si predstaví pesticídy, jedy, či drogy, ktoré škodia nášmu zdraviu. Majú z nej jednoducho strach. Od toho, čo obsahuje chemické látky, sa snažia dať ruky preč.

Chémia nie je nebezpečná

Austrálsky učiteľ James Kennedy však búra tento mýtus. Podľa neho nie je chémia zlá, je súčasťou nášho života, takže ide o prirodzenú vec. Snažil sa to ukázať prostredníctvom plagátov, ktoré pôvodne vyrobil pre svojich študentov v Austrálii. Na každom plagáte je zobrazená bežná potravina, ktorú ľudia denne konzumujú, aj s jej zložkami.

"Tieto plagáty majú ukázať, že chémia nie je umelá a nebezpečná, ale že je prirodzená a všade okolo nás,“ upozornil James Kennedy na to, čo je cieľom tohto projektu.

Netreba sa jej báť

Týmito plagátmi chcel len „rozptýliť“ strach, ktorý súvisí so slovom „chemické látky“.

"Mnohí ľudia sa boja chemikálií. Je preukázané, že príroda vyvíja zlúčeniny, mechanizmy a štruktúry oveľa zložitejšie a nepredvídateľne, ako čokoľvek, čo môžeme vyrobiť v laboratóriu,“ povedal učiteľ chémie Kennedy z Melbourne.

Čo odhalil?

Kennedy odhalil, že obyčajný banán obsahuje kyselinu asparágovú a izoleucín. Vedeli ste aj o tom, že keď si dáte na raňajky vajcia, zjete v skutočnosti kyselinu glutámovú a dokonca formaldehyd?

Pozrite sa na niektoré zložky, ktoré obsahujú bežné potraviny:

Čučoriedky – Metylparabén, E440, E300, E421.

Vajcia – Acetón, formaldehyd, kyselina glutámová, E160.

Banán – Metylpropán, kyselina asparágová, izoleucín, etylén.

Prehnaný strach a veľké vyhýbanie potravín kvôli obsahu chemických látok nie je na mieste. Aj tak nemáte šancu sa im vyhnúť. Sú už všade, takže vaše telo si už pomaly zvyká.

Fotogaléria

2014-02-02 07:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia