Škorica a jej účinky: Pozitívne, ale i negatívne

Nepoužívajte v kuchyni veľké množstvo škorice!
Zdroj: photl.com
2013-12-23 22:00:00

Pred tým, než použijete škoricu pri pečení zákuskov, zbystrite pozornosť! Aj keď má množstvo zdravotných výhod pre ľudský organizmus a sladkým pokrmom dáva jedinečnú chuť, v niektorých prípadoch však môže aj uškodiť.

Škoricu používali ľudia už v starom Egypte, kedy im dobre poslúžila na mykózy nôh či žalúdočno-črevné problémy. O jej prínosoch pre ľudský organizmus vedeli ľudia už od pradávna.

Prínosy škorice

Dnes je škorica prírodným prostriedkom, ktorý má hypoglykemický účinok, t.j. reguluje hladinu cukru v krvi. Potvrdil to výskum zverejnený v roku 2003 v odbornom časopise Diabetes Care. Jeho výsledky boli ohromujúce. Škorica znížila hladinu cukru v krvi u testovaných osôb, ktorí sa roky liečili na cukrovku typu 2. Dokonca ešte 20 dní po tom, čo skončila ich liečba škoricou, spozorovali pacienti pozitívne účinky tohto prírodného prostriedku. Navyše, poklesla aj ich hladina LDL cholesterolu v krvi a hodnoty triglyceridov. Stačila pri tom len malá dávka – 1 g škorice denne. Tak sa preukázalo, že je vhodná na liečbu cukrovky.

Škorica je tiež výborná pri usmerňovaní telesnej hmotnosti. Patrí k „hrejivému koreniu“, ktoré vedie k určitému vzniku tepla v tele. Produkcia tepla spotrebováva veľa energie a tým aj kalórie. Okrem toho pomáha pri Alzheimerovej chorobe, keďže môže blokovať vznik nepriaznivých usadenín v mozgu a dokonca ich môže pomôcť odbúrať. Nemusíte ju len jesť, stačí ju inhalovať a môžete ihneď pocítiť jej blahodárne účinky. Jej nádherná vôňa aktivuje mozog.

Odvrátená strana

O škorici sa však nehovorí len o prírodnom prostriedku s pozitívnymi účinkami na organizmus. Môže vyvolať nepriaznivé účinky na zdravie. Na vine je látka kumarín, ktorú obsahuje škorica. Kumarín je toxický pre pečeň a obličky. Tiež sa zistilo, že spôsobuje rakovinu u hlodavcov.  Preto by si mali dávať pozor hlavne ľudia s pečeňovými problémami. Potvrdila to nórska štúdia, zverejnená v časopise Food and Chemical Toxicology.

Kedysi sa dokonca kurkamín predpisovalo v izolovanej forme ako liek pri určitých ochoreniach. U niektorých pacientov však došlo k nežiaducim účinkom, ktoré preukázali škodlivosť tejto látky.

Nepreháňajte to s množstvom

Máme dva hlavné typy škorice – čínsku (cassia) a cejlónsku. Škorica Cassia je veľmi rozšírená, cenovo dostupná a predáva sa viac ako mletá. Obsahuje však oveľa viac kurkamínu, ako škorica Ceylon, ktorú nájdete v obchodoch skôr vo zvitkoch. Ak použijete škoricu Cassia, buďte opatrní. V kuchyni by sa mala objaviť len zriedka a keď už, tak by sa ňou mal napr. koláč len zľahka pokropiť. Neodporúča sa použiť ani len celú lyžičku tejto škorice. Bezpečnejšie je použiť Ceylon.

V každom prípade, so škoricou to nikdy nepreháňajte. Odborníci odporúčajú, že dostatočné množstvo je pol až jedna čajová lyžička denne, príp. 1 až 6 gramov. Neriskujte a nezvyšujte dávku! Inak sa Vianoce môžu pre vás skončiť veľmi zle.

2013-12-23 22:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: digitaljournal.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia