Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zo žuvačiek vás môže poriadne prehnať: Ako je to možné?

Pozor na žuvačky, ktoré môžu mať laxatívne účinky.
Pozor na žuvačky, ktoré môžu mať laxatívne účinky. (Zdroj: mindbodygreen.com)

Každé pozorné oko si okrem toxického aspartámu v žuvačkách, ktorý sa považuje za hlavného prispievateľa chorôb, ako je cukrovka, astma či obezita, všimne aj vetu o tzv. laxatívnych účinkoch. Toto varovanie pri prekročení odporúčaných dávok majú dokonca aj iné sladkosti, vitamínové doplnky a liečivá. Množstvo ľudí pritom nevie o čo ide, laxatívne účinky pokladajú mylne za slovo, ktoré pomenúva pocit šťastia. Preto tú vetu ignorujú a doprajú si s chuťou žuvačky či sladkosti. Čo vlastne znamenajú laxatívne účinky?

Čo znamená - laxatívny účinok?

Dlhé roky mnohí žili v tom, že označenie, ktoré hovorí o laxatívnych účinkoch, je úplne neškodné. Avšak laxatívny účinok je po slovensky povedané „preháňadlo“. Ak by ste si dali viac sladkostí naraz, pôsobenie látok v tele vo väčšom množstve než je rozumné, by mohlo mať za následky preháňanie.

Platí to hlavne pre tých, ktorý nemajú dobrý metabolizmus a trávenie. U nich môže dôjsť k problémom s trávením veľmi ľahko, navyše sa môžu laxatívne príznaky prejaviť oveľa skôr. U niektorých odolnejších ľudí sa rovnaké množstvo vôbec nemusí prejaviť. Záleží nielen od množstva, ale aj od viacerých faktorov vrátane toho, v akom je človek zdravotnom stave.

V každom prípade sa však neodporúča riskovať a prekročiť odporúčané množstvo. Všetko s mierou v tomto prípade platí dvojnásobne.

Čo všetko pôsobí na náš organizmus laxatívne?

Žuvačky

Na trhu je niekoľko stoviek žuvačiek, populárne sú dražé, ale i plátkové. Na obale majú napísané, že konzumácia väčšieho množstva žuvačiek má laxatívne účinky. To znamená, že vyžuté dve balenia žuvačiek v priebehu 20 minút skutočne prinášajú účinok, o ktorom je reč.

Lekári dokonca varujú, že veľké množstvo žuvačiek môže viesť k ťažkým hnačkám. Príčinou je podľa nich sorbitol, teda sladidlo používané v žuvačkách a cukrovinkách, ktoré pôsobí ako preháňadlo. I nemeckí vedci sa zhodujú na tom, že žuvačky môžu byť za žalúdočnými ťažkosťami. Sorbitol sa nachádza i v hruškách, slivkách, u marhúľ a broskýň.

Sladkosti

Cmúľajúce cukríky, pendreky, umelo prifarbované látky... Celé to množstvo chémie, ktoré sladkostiam dodáva sladkú chuť, škálu farieb a arómu – to všetko vo väčšom množstve pôsobí laxatívne. Vedia o tom hlavne rodičia, ktorých deti si radi doprajú naraz veľké množstvo sladkostí, čo sa týka hlavne Mikuláša a v USA je to na Halloweena.

Šumivé tabletky

Prehnalo vás po vypití viac ako dvoch drinkov zo šumivých tabliet? Niet sa čomu čudovať, keďže za to môžu ich laxatívne účinky. Niektorí dokonca cítia bolesti brucha aj vtedy, keď ešte nemajú dopitý prvý pohár.

Vitamíny

Laxatívne pôsobia i cmúľajúce tabletky vitamínu C. Pri prvej dávke nielenže škodia zubom, ale môžu vás i poriadne prehnať. Množstvo podobných tabliet pôsobí negatívne aj na tráviace ústrojenstvo. Nesnažte sa preto v priebehu niekoľkých minút do seba napratať 5 tabliet vitamínu C!

Liečivá

Máte bolesti brucha, hnačky a mdloby? Zrejme ste to prehnali s užívaním liečiv, ktoré majú laxatívne účinky. Na rozdiel od sladkostí, však majú nežiaduce účinky vždy špecifikované v príbalových letákoch.

Nesprávny mix jedál

Stačí klobásu zapíjať mliekom a s jablkovým pyré a hneď pobežíte na záchod. Najbežnejšie je kombinácia ovocia - veľkej dávky čerešní či jabĺk a vody alebo inej tekutiny.

Čo robiť, ak vás „preháňa“?

Ak máte žalúdočné ťažkosti a často chodievate na záchod, môžete sa cítiť zoslabnutí. Navyše ste dehydrovaní, keďže vás organizmus prišiel o vodu. Nezabúdajte preto veľa piť. Nesnažte sa však ihneď odstrániť nepríjemné príznaky a dopovať sa tabletkami, ktoré sú dobré na hnačku. Týmto spôsobom by ste len predĺžili prítomnosť škodlivých látok v črevách.

Aby ste sa vyhli nepríjemnej situácii niekde na cestách, kde ťažko nájdete záchod, nepreháňajte to radšej s množstvom. Je dôležité poznať mieru.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9