Hubárska sezóna volá: Ktoré huby nie sú jedlé a kde ich nájdete?

Pozor na to, aké hríby zbierate, niektoré môžu byť jedovaté.
Zdroj: sxc.hu
2013-09-15 11:00:00

Hubárska sezóna už vypukla a vďaka chladnému a daždivému počasiu sa môžu hubári tešiť pomerne širokej palete húb. Zbieranie húb sa každý rok stáva doslova národným športom. Ak ste aj vy podľahli hubárskej vášni, je dôležitý výber húb, vhodných na konzumáciu. Laici by totiž spomedzi stoviek rôznych druhov nemuseli spoznať tie, ktoré sú jedlé.

Kedy sú huby zlé na konzumáciu?

  • Zdajú sa vám vlhké až slizké? V tom prípade ich určite ihneď vyhoďte. Slizký povlak môžete nájsť prevažne na klobúčiku huby.
  • Zlé huby spoznáte aj podľa toho, či majú vrásky. Suché huby s vráskami určite nie sú jedlé.
  • Ak spozorujete tmavšie, hnedé až čierne škvrny, radšej ich nepoužite na konzumáciu. Kontrolujte ich pravidelne, zatiaľ čo ich skladujete v chladničke, či vám náhodou nezhnedli.
  • Zapáchajú. Žiadna huba by nemala mať znateľný zápach, podobný amoniaku, v opačnom prípade to znamená, že sú pokazené. Jedlá huba by mala mať svoju typickú, jemnú, zemitú vôňu.
  • Ak ste si domov priniesli huby s lupeňmi, pravdepodobne sú jedovaté. Takmer všetky takéto huby sú nebezpečné a nevhodné na konzumáciu.

Zásady pri zbere húb

  • Pred tým, než sa vyberiete na zber húb, pripravte si košík. Vyhnite sa taškám a nádobám, ktoré nie sú priedušné!
  • Venujte pozornosť tomu, čo zbierajte. Do svojho košíka pridávajte len tie huby, ktoré stopercentne poznáte, a o ktorých ste presvedčení, že sú jedlé.
  • Ak chcete vyskúšať nový druh, urobte tak len za pomoci skúseného hubára, ktorý daný hríb pozná.
  • Dôkladne skontrolujte každú hubu. Zbierajte len dobre vyvinuté plodnice, bez známok hniloby a plesne. Neberte ich, ak sú príliš staré.
  • Krájajte huby radšej na tenšie plátky, ako na hrubšie. Tepelne ich upravte, ale potom ich neprihrievajte. Najlepšie je ich prihriať len raz.
  • Huby sú ťažko stráviteľné, preto ich konzumujte striedmo. Hlavne ľudia s tráviacimi ťažkosťami by si mali dávať pozor na kombináciu hríbov s mastnejšími zložkami, ako napr. smotana.

Pozor na otravu húb

Faktom je, že každý sa môže ľahko otráviť hubami. Rastú u nás stovky druhov jedovatých húb. Dokonca niekedy ani odborníci nemusia na základe vonkajších znakov rozlíšiť, ktorá huba je jedlá a ktorá nie. Pri niektorých nie sú známe obsahové látky, a teda aj ich prípadná škodlivosť či liečivé účinky. Najlepším riešením, ako sa vyhnúť otrave, je zbierať len dobre známe jedlé huby ako dubáky, kuriatka, kozáky alebo masliaky.

Otravu hubami spôsobujú jedovaté látky obsiahnuté v hubách – toxíny. To, či ste sa otrávili hubami, môžete spoznať už do dvoch hodín od ich konzumácie. Môže sa objaviť zvracanie, hnačky, nadmerné potenie a slinenie a poruchy videnia. Ak je vám zle a spontánne nevraciate, prvou pomocou je ho vyvolať. Čim skôr vyhľadáte lekársku pomoc, tým budete mať väčšiu nádej na uzdravenie.  

Jedovaté huby sú dôvodom, aby si každý zberateľ – hubár neustále osvojoval svoje vedomosti.

Aktuálny výskyt húb

Keďže už viete, ktoré huby sú jedlé, neostáva vám nič iné, len zistiť, kde ich je najviac a kam sa za nimi vybrať. Podľa mapy nižšie sa dozviete, kde sa huby vyskytujú najčastejšie. Dobre sa im darí hlavne v Bratislave a v jej okolí a tiež v Žilinskom kraji.


Huby sú veľmi zdravé! Prečítajte si článok o ich zdravotných účinkoch na ľudský organizmus.

Fotogaléria

2013-09-15 11:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: ehow.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia