Akné z čokolády? Jeden z najväčších nezmyslov, ktorému veríme

Čokoláda nezhoršuje pleť a nespôsobuje akné.
Zdroj: sxc.hu
2013-09-07 11:00:00

Dlho sa hovorilo o tom, že čokoláda môže za vznik nepríjemného akné. No v skutočnosti sa to nikdy nedokázalo. Čokoláda, ani mastné jedlo teda nemajú žiadny vplyv na vývoj a priebeh akné. Ak ste si ich až doteraz kvôli tomu odopierali, skončite s tým. Je načase vyjsť s pravdou von a zbaviť sa tohto nezmyslu! Neobviňujte preto sladkú dobrotu za vznik vyrážok.

Vinníkom sú baktérie a kožný maz

Čokoláda nie je príčinou vzniku vyrážok ani inak zhoršenej pleti. Za akné je zodpovedné premnoženie baktérií a nadmerná tvorba mazu, nie sladkosti. Produkcia kožného mazu, ktorá sa zvyšuje napr. pred menštruáciou, kedy zároveň stúpa i chuť na sladkosti, vrátane čokolády, spôsobuje vznik nepríjemných vyrážok.

Čo môže za vznik akné?

V roku 2007 to zistili aj lekári z Harvardu, ktorí skúmali vplyv stravy na 150-tisíc ľudí. Dokonca prišli na to, čo skutočne môže za vznik akné. Dievčatá v stredoškolskom veku, ktoré konzumovali 3-4 porcie mlieka a mliečnych výrobkov denne, mali o 20-40 % väčšie riziko vzniku komplikovaného akné. Spôsobuje ho nielen plnotučné, odtučnené a sušené mlieko, ale aj zmrzliny, cottage syr a smotanové výrobky. Vinníkom teda nie je tuk, ale údajne hormóny z mlieka.

Faktory, ktoré môžu zhoršiť akné

Tieto faktory môžu vyvolať alebo zhoršiť akné:

Hormóny - Androgény sú hormóny, ktoré zvyšujú akné u chlapcov a dievčat počas puberty a spôsobujú nadmernú produkciu mazových žliaz. Hormonálne zmeny súvisiace s tehotenstvom a používaním perorálnej antikoncepcie môžu ovplyvniť tiež tvorbu kožného mazu.

Niektoré lieky - Lieky obsahujúce kortikosteroidy, androgény alebo lítium sú známe tým, že spôsobujú akné.

Diéta - Štúdie preukazujú, že niektoré diétne faktory, vrátane mliečnych výrobkov a potravín bohatých na sacharidy, zvyšujú hladinu cukru v krvi a môžu vyvolať akné.

Ďalšie rizikové faktory

  • Priamy kontakt pokožky s mastnými alebo olejovými látkami, alebo s určitou kozmetikou, ktorú si aplikujete na pokožku.
  • Rodinná anamnéza akné. Ak mali vaši rodičia akné, budete ho mať pravdepodobne aj vy.
  • Trenie alebo časté dotýkanie sa pokožky prostredníctvom mobilných telefónov, prilby, tesného goliera, atď.
  • Ak ste v strese, existujúce akné sa vám môže zhoršiť. Pozor! Stres ho však nespôsobuje, iba ho zhoršuje!

Keď už viete, že čokoláda vám nezhorší pleť, neznamená to, že ju budete teraz „tlačiť“ do seba každý deň. Raz za čas vám neublíži. V opačnom prípade budete neskôr bojovať s prebytočnými kilami...

2013-09-07 11:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: mayoclinic.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia