Vajíčka na Veľkú noc: Tieto sú vynikajúce na dekoráciu i konzumáciu

Vajcia sú pre človeka veľmi zdravé, vyskúšajte na Veľkú noc aj iné ako slepačie!
2013-03-28 14:00:00

Symbolom Veľkej noci sú bezpochyby vajíčka. Slúžia nielen na dekoráciu, ale sú výborné aj na konzumáciu ako diétne jedlo, keďže sú ľahko stráviteľné. Obsahujú lecitín, ktorý vyživuje nervové bunky a žĺtok je bohatý na železo a vitamíny. Veľa výživných látok však nemajú len klasické slepačie vajcia. Ak chcete, aby tohtoročná Veľká noc bola trochu iná ako tie minuloročné, môžete si pridať na veľkonočný stôl aj prepeličie, husacie či morčacie vajcia.

1. Kačacie vajcia

Kačacie vajcia sú veľmi podobné ako slepačie, takže, ak nechcete zaviesť počas Veľkonočných sviatkov príliš veľkú zmenu, nahraďte slepačie tými kačacími. Majú vyšší obsah bielkovín, vápnika, železa, draslíka a významných minerálov, ako slepačie vajcia.

Chutia takmer podobne, rovnakej veľkosti, takže kačacie vajcia môžete ľahko zaradiť do vašich receptov. Ich škrupiny však oveľa silnejšie a preto výborné na maľovanie. Ako dekorácia vám môžu krásne oživiť veľkonočný stôl.

2. Prepeličie vajcia

V USA prepeličie vajcia považované za lahôdku. Vo Vietname to najlacnejšie vajcia, ktoré tam môžete kúpiť, dokonca oveľa viac, ako slepačie. Keďže malé (jedna štvrtina veľkosti slepačieho vajca), sú skvelé ako predjedlo na veľkonočnú večeru. Na ich škrupinách sú škvrny v rôznych farbách, preto sú výborné na stolové dekorácie, pričom ich nemusíte farbiť.

3. Husacie vajcia

Husacie vajcia rovnako veľké ako tri veľké slepačie vajcia, ich škrupiny oveľa ťažšie a poslúžia ako dobré "plátno" na veľkonočné maľovanie. Môžete si z nich urobiť krásnu ozdobu, ihlou prepichnite oba konce vajíčka a vyfúknite bielko a žĺtok. Farbenie vajíčka je už len na vašej kreativite.

4. Pštrosie vajcia

Pštrosie vajcia jedávali už Feničania, a to z dobrého dôvodu: pštrosie vajce je tak veľké, že sa z neho naje až 10 ľudí, ako keby ste zjedli dve desiatky slepačích vajec. Jedno vajce pritom môže vážiť až 5 kíl. Ak si chcete dať uvariť jedno veľké pštrosie vajce, bude vám to zrejme trvať až hodinu a pol. No stojí to za to, keďže sú chutné a plné živín.

5. Emu vajcia

Emu vajcia tiež pomerne veľké, zodpovedá im zhruba osem slepačích vajec. Sú populárne hlavne vo svete umenia, kde slúžia ako dekorácia. Jeho vonkajšia vrstva je tmavozelená, pod ňou je modrá stredná vrstva a biela základná vrstva, takže je výborným "plátnom" pre maliarov. Sú však aj veľmi chutné. Emu vajcia si môžete zadovážiť napr. cez spoločnosť EOK Australian Slovakia, s. r. o., ktorá chová Emu hnedého.

6. Morčacie vajcia

Moriak býva tradične na stoloch, keď sa oslavuje deň vďakyvzdania, no málokto vie, ako jeho vajcia výborne chutia. Mnohí poľnohospodári na svete predávajú moriakov predovšetkým kvôli mäsu, nie kvôli vajciam.

Morčacie vajcia majú krémovejšiu chuť ako slepačie a sú o niečo väčšie, takže na konzumáciu budete potrebovať menej vajec, ako je to v prípade slepačích. Obsahujú vápnik, železo, horčík, fosfor a vitamínov sú zastúpené hlavne vitamín A, B1, B2, B6 a C.

Rovnako ako je to u prepeličích, aj morčacie vajcia sú škvrnité, takže poslúžia ako dekorácia na veľkonočnom stole.

7. Slepačie vajcia

Tradičnými vajcami nielen na Veľkú noc sú slepačie vajcia, ktoré sú bežne dostupné v každých potravinách. Snáď sa nenájde žiadna domácnosť, ktorá by na svojom veľkonočnom stole nemala slepačie vajcia, či už určené na konzumáciu alebo na dekoráciu. Sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. Sú bohaté aj na minerálne látky, ako fosfor, železo a síra a v škrupine sa nachádza vápnik. Žĺtok však obsahuje cholesterol, preto odporúčanou dennou dávkou cholesterolu je 300 mg, pričom jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg.

Vajcami si môžete krásne ozdobiť veľkonočný stôl, no sú aj chutné a tiež plné výživných látok. Aj keď niektoré z nich je ťažké zohnať na Slovensku, skúste kontaktovať niektorých farmárov a poľnohospodárov. Buď si ich od nich kúpite, alebo vám poradia, kde ich zoženiete.

2013-03-28 14:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: rodale.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia