Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zaraďte olivový olej do jedálnička: Obsahuje extrémne účinný antioxidant

Olivový olej je zdravý, obsahuje účinný antioxidant.
Olivový olej je zdravý, obsahuje účinný antioxidant.

Je známe, že olivový olej má na pokožku tela a zdravie organizmu doslova zázračné účinky. Obsahuje nielen vitamín E, vápnik a železo, ale aj účinný antioxidant, ktorý znižuje riziko rakoviny a zvyšuje energiu!

Olivový olej je plný mononenasýtených tukov, čo je veľmi zdravé. Tieto tuky znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu, ktorý roznáša tuk po tele. Navyše upevňujú zdravie srdcovo-cievneho systému a tiež sa veľmi ľahko spaľujú.

Účinný antioxidant

V spojitosti s olivovým olejom sa však málo spomína hydroxytyrosol, čo je extrémne účinný antioxidant. Nachádza sa v olivách a výskumníci tvrdia, že je zodpovedný za mnohé z priaznivých zdravotných účinkov tzv. stredozemskej diéty, t.j. znižuje  riziko rakoviny, cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení.

Zvyšuje energiu

Vedci nedávno realizovali výskum, ktorý bol publikovaný v časopise Journal od Nutritional Biochemistry. Do mužských tukových buniek pridali hydroxytyrosol a zistili, že zvyšuje aktivitu génov, ktoré sú zodpovedné za tvorbu mitochondrií, energetických centier bunky. Čím viac motochondrií, o to viac energie máte potenciálne k dispozícii. Navyše, čím sú vaše mitochondrie robustnejšie, tým viac vás chránia pred voľnými radikálmi.

Účinky na zdravie

Výskumníci tiež došli k záveru, že diéta, bohatá na olivový olej môže pomáhať pri prevencii obezity, cukrovky a srdcových ochorení. Pomáha dokonca v boji s rakovinou hrubého čreva, prostaty a prsníka.

Typy oleja

Na trhu máme niekoľko typov olivového oleja: panenský, extra panenský, olivový olej, niekedy označovaný ako čistý olivový olej a ľahký. Panenský olivový olej je extrahovaný priamo z olív, pričom sa pri tom používajú iba mechanické metódy, ktoré nenarušujú dobrú chuť.

Extra panenský olivový olej sa vyznačuje vynikajúcou chuťou a produkuje sa vo veľmi malých množstvách. Menej kvalitným olejom je čistý olivový olej, ktorý je zmesou rafinovaného a panenského oleja. Ľahký olivový olej je rafinovaným olejom, ktorý má ľahšiu chuť.

Ktorý je najzdravší?

Najzdravším je extra panenský olivový olej, ktorého cena je vyššia ako v prípade ostatných. Extra panenský olivový olej kúpite približne za 7 eur, zatiaľ čo ostatné sú za vyše 2 eurá. Ak si potrpíte na zdravú kvalitu oleja, vyberte si ten, u ktorého je uvedené, že pochádza z Talianska. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že práve ten je najkvalitnejší.

Recept na zdravé jedlo

Spravte si zdravé raňajky alebo večeru s olivovým olejom! Do olivového oleja roztlačte cesnak, pridajte nadrobno nasekané čerstvé bylinky (napr. rozmarín) a do zmesi si namáčajte pečivo alebo chlieb. Jedlo vám obohatia aj paradajky a syr a máte zdravé chutné jedlo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9