Obilniny v našej strave a celiakia: Ak máte tieto čudné príznaky, spozornite!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-16 06:00:00

Obilniny a výrobky z nich sú významným zdrojom energie, mnohých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Obyvatelia Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky pokrývajú až 70 percent svojej energetickej potreby z obilných zdrojov. Vo vyspelých štátoch Európy a Ameriky je podiel obilnín nižší, zhruba 25 až 30 percent, u nás sa obilniny podľa posledných štatistických údajov na celkovom energetickom príjme podieľajú 42 percentami.

 

Základné živiny

„Obilné zrno sa skladá z obalu, endospermu a klíčka. Každá zložka je charakteristická iným obsahom dôležitých látok pre organizmus. Obsah bielkovín v obilninových zrnách sa pohybuje v priemere od 9 do 16 percent. Vyšší obsah je v klíčkoch, napr. pšeničné a ražné klíčky obsahujú vyše 30 percent kvalitných bielkovín,“ vysvetľuje doktorka Béderová, odborníčka na zdravú výživu, špecialistka na zdravé stravovanie z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

Čítajte viac: Zázračné flavonoidy: Najsilnejšie antioxidanty nájdeme aj v úplne bežných potravinách!

Kvalita, resp. biologická hodnota bielkovín sa podľa doktorky Béderovej posudzuje podľa obsahu a pomeru prítomných aminokyselín. Obsah tukov v obilninových zrnách je nízky. Napríklad ovos obsahuje asi 5 percent tuku, v klíčkoch sa však nachádzajú esenciálne mastné kyseliny v rozsahu 13 až 23 percent. Obsah sacharidov - škrobu dosahuje približne 75 percent, hlavne v samotnom zrne. V obale a klíčkoch sa nachádza ďalšia významná zložka – vláknina, a to predovšetkým lignín a hemicelulóza.

Čítajte viac: Smoothies nápoje sú nutričnou bombou: Prečítajte si, čo o nich hovorí lekárka!

O význame vlákniny niet pochýb. Uplatňuje sa v prevencii a liečbe mnohých ochorení - onkologických, kardiovaskulárnych, obezite, chronickej zápche či divertikulóze hrubého čreva. V obilninách sa nachádzajú viaceré ochranné a stavebné látky - vitamíny skupiny B, vitamín E a z minerálnych látok hlavne vápnik, fosfor, horčík a železo.

Ako pokračuje odborníčka, na našom trhu sú z cereálnych výrobkov najznámejšie ovsené vločky vyrobené z olúpaných ovsených zŕn, ktoré sa naparia a potom zlisujú. Na báze ovsa sú tiež rôzne druhy müsli v kombinácii so sušeným ovocím. Obsahujú lecitín, pražené obilné vločky - ovsené, ryžové, pšeničné, extrudovanú pšenicu, ryžu, kukuricu, kukuričné lupienky, oriešky, rôzne druhy sušeného ovocia a med. Veľmi chutnou alternatívou sú kukuričné lupienky (corn-flakes), ktoré sú vyrobené z kukuričnej krupice, cukru, soli a sladu a môžu byť dochutené medom.

Čo je to celiakia?

„Celiakia alebo gluténová intolerancia je autoimunitné vrodené, celoživotné ochorenie a v neliečenej forme môže byť svojimi komplikáciami aj život ohrozujúcim ochorením. Príčinou je neznášanlivosť gluténových látok v potrave. Glutén (lepok), je bielkovina prítomná v obilninách, ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, ovos, čiže v múke a produktoch z nej,“ spresňuje doktorka Béderová.

Typickými prejavmi tohto ochorenia sú gastrointestinálne ťažkosti – nevoľnosť, nechutenstvo, nafúknuté a bolestivé brucho, časté, objemné a hnilobne zapáchajúce hnačky s vyšším odpadom tukov a nestrávených zvyškov, upozorňuje lekárka.

„Obmedzené vstrebávanie živín spôsobuje chudnutie, u detí sú typické tenké končatiny a nafúknuté bruško, poruchy rastu a neskorší nástup puberty. U žien poruchy menštruačného cyklu, neplodnosť, tiež skorší nástup menopauzy. Typická je aj vyššia únavnosť, migrény, letargia, depresie. Poruchy vstrebávania železa sa prejavia chudokrvnosťou, predčasnou osteoporózou. Hrozí tiež častejší výskyt diabetu I. typu, poruchy činnosti štítnej žľazy, epilepsia a neurologické poruchy, bolesti kĺbov, začervenanie a pálenie lakťov a kolien, svalové kŕče až tetania ako prejav deficitu vápnika a horčíka. Úprava stravy zlepšuje telesnú aj duševnú kondíciu,“ dopĺňa odborníčka na výživu.

 

Fotogaléria


Tagy:
strava cereálie Alžbeta Béderová

2018-06-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: RÚVZ SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia