Smoothies nápoje sú nutričnou bombou: Prečítajte si, čo o nich hovorí lekárka!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-30 05:53:00

Smoothies sú čoraz populárnejšie. Môžete ich pripraviť z rôznych druhov zeleniny a ovocia, zaženú pocit hladu a pre ľudský organizmus sú bohatým zdrojom dôležitých živín.

 

„Z nutričného hľadiska sú smoothies nápoje vysoko hodnotené, pretože v plnom rozsahu uchovávajú všetky bioaktívne živiny – vitamíny, minerály, enzýmy, flavonoidy, vrátane rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny,“ hovorí doktorka Alžbeta Béderová, špecialistka na zdravé stravovanie z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

Čítajte viac: Vyrobte si vlastný energetický nápoj: Unikátny recept na chutný drik, ktorý vás nabije energiou!

Organizmus dokáže živiny z týchto nápojov dokonale spracovať a optimálne využiť na posilnenie imunity a zlepšenie tráviacich pochodov. Prítomná vláknina zabezpečuje pravidelné vylučovacie pochody, vďaka čomu sa organizmus zbavuje odpadových látok. Veľký význam majú pri redukčných diétach, pretože tieto nápoje sú nízkoenergetické, a pritom udržiavajú stav organizmu z pohľadu obranyschopnosti voči celej škále ochorení v dobrej kondícii, vysvetľuje lekárka.

Ovocné či zeleninové?

Pomocou smoothies telu zabezpečíme dostatočný príjem zeleniny aj ovocia. „Listy žihľavy, rukolu, čakanku, zelený šalát, ľadový šalát, vňať z mrkvy, petržlenu, ružičkový kel, kapustu, uhorku, brokolicu, špenát, fenikel, pór, môžeme podľa chuti či obľúbenosti pri príprave smoothies nápojov použiť. Zelenina pôsobí zásadito, upravuje pH v organizme, takže zabraňuje prekysleniu. Prítomný chlorofyl má hojivé, protizápalové i dezodoračné účinky. Ďalším benefitom je vitamín K, ktorý reguluje krvnú zrážanlivosť,“ spresňuje doktorka Béderová, podľa ktorej sú smoothies výborným zdrojom živín, ale nesmieme to s nimi preháňať. V ideálnom prípade by sme ich mali pripravovať zo zeleniny alebo ovocia, ktoré nám vyhovuje, chutí a nespôsobuje tráviace problémy. V zásade platí, že jeden pohár smoothie denne stačí.

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie smoothies Alžbeta Béderová

2018-05-30 05:53:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: RÚVZ BA

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia