Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Život na zelenine a zbedačený organizmus: Štyri najväčšie riziká, o ktorých by ste mali vedieť

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Môže ohroziť zeleninová diéta naše zdravie? Podľa odborníkov by ste si mali dávať pozor na to, čo jete, aby bol tento štýl stravovania bez rizík.

Vegánstvo je životný štýl, ktorý odmieta všetky výrobky pochádzajúce zo zvierat. Jeho cieľom je vylúčiť zo života to, čo by prinášalo utrpenie zvieratám a všetko, čo by malo negatívny dopad na druhého. Tak to uvádza na svojich internetových stránkach združenie na ochranu zvierat L214, píše francúzsky denník Le Figaro. 

Čítajte viac: Aktuálny zoznam najčistejšieho a najšpinavšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

„Vegáni nejedia mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky ani med,“ vysvetľuje  profesorka Irène Margaritisová, šéfka jednotky pre hodnotenie rizík spojených s výživou pri Národnej agentúre pre potravinovú bezpečnosť (ANSES). Vegáni jedia výhradne potraviny pochádzajúce z rastlín, ovocia a zeleniny, cereálie či strukoviny. Pokiaľ ide o vegetariánstvo, spočíva len v tom, že je zo stravy vylúčené iba zvieracie mäso, nie mlieko a vajcia.

Vegánstvo - viac škody než osohu?

Správny vegetariánsky režim nepredstavuje žiadne riziká, dokonca môže byť blahodarný pre kardiovaskulárny systém. To isté však neplatí o vegetalizme. „Táto diéta, ak je správne dodržiavaná, nepredstavuje riziká, ale vyžaduje osobitnú pozornosť a pomoc lekára alebo nutričného poradcu,“ hovorí Margaritisová. Zároveň konštatuje, že amatérsky dodržiavané vegánstvo môže mať dramatické dôsledky.

Hlavné riziko spočíva v nedostatku vitamínu B12. Vegetaliáni nemajú žiadny prísun tohto vitamínu, pretože sa nachádza výhradne v mäse a rybách a v menšom množstve v mlieku a vajciach. Takisto musia dbať o to, aby prijímali jód, ktorého zdrojom je jodizovaná soľ, ryby a morské plody. Nedostatok vitamínu B12 a jódu je možné kompenzovať aj potravinovými doplnkami.

Pokiaľ ide o vápnik a železo, ktorých príjem je z veľkej časti zabezpečovaný konzumáciou mliečnych výrobkov a mäsa, môžu vegetaliáni ich nedostatok kompenzovať vďaka konzumácii niektorých potravín rastlinného pôvodu, ktoré sú bohaté na vápnik, ako je brokolica alebo kapusta, petržlen, sója, tofu, mandle či sušené ovocie.

Brokolica je bohatým zdrojom vápnika. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Brokolica je bohatým zdrojom vápnika. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Iba pre zdravých dospelých

Železo sa nachádza v menšom množstve takmer všade, ale v menej stráviteľnej ako v prípade mäsa. „Vitamín C pomáha vstrebávaniu železa, a tak majú vegetaliáni zabezpečený jeho dobrý prísun, pretože jedia veľké množstvo ovocia a zeleniny,“ uvádza odborníčka na výživu. „Nestačí vyradiť potraviny živočíšneho pôvodu a pokračovať v stravovaní tak, ako tomu bolo doteraz. Je potrebné kompletne upraviť celý jedálniček,“ zdôrazňuje. S výnimkou vitamínu B12, ktorý je potrebné telu dodávať v potravinových doplnkoch, je možné mať aj pri konzumácii produktov výhradne rastlinného pôvodu vyváženú stravu, pokiaľ ide o dospelého a zdravého jedinca. To však neplatí pre tehotné alebo dojčiace ženy, ani pre deti v období rastu, ani pre chorých či staré osoby. Než sa teda dáme na vegánstvo, odborníci odporúčajú obrátiť sa na lekára alebo nutričného poradcu.

Viac o téme: ZeleninaVegetariánstvoVegánstvoVegetalizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9