Útok nezdravého jedla na bunky: Dramatické zmeny v tele, po ktorých zvážite svoju stravu!

Zdroj: gettyimages.com
2018-04-29 06:00:00

Čokoládový milkshake môže byť doslova blaženosť pre vaše chuťové poháriky, no nie tak dobrý pre vaše krvné cievy. Nová štúdia ukazuje na to, že konzumácia len jediného jedla s vysokým obsahom tuku, ako napr. mliečny koktejl, môže viesť k zmenám vo vašich krvných cievach a červených krvinkách.

 

Ovplyvňujú tok krvi?

Štúdii sa zúčastnilo 10 zdravých mužov, ktorí pili milkshake z plnotučného mlieka, šľahačkou a zmrzlinou. Nápoj obsahoval 80 gramov tuku a 1000 kalórií. O štyri hodiny neskôr laboratórne testy odhalili dôkaz, že krvné cievy mužov boli menej schopné sa upokojiť (alebo rozšíriť) a že niektoré z ich červených krviniek sa zmenili a stali sa "ostrými" namiesto hladkými.

Čítajte tiež: Bizarný trik, ako zhodiť kilá bez námahy: Po tejto zmene začne tuk miznúť aj sám!

"Naše červené krvinky sú zvyčajne pekné a hladké. Bunky po konzumácii jedla s vysokým obsahom tuku sa však menia, čo by mohlo ovplyvniť tok krvi," povedala Julia Brittainová, profesorka bunkovej biológie a anatómie na Augusta University Medical College v Gruzínsku.

Ide o dočasné zmeny

Nemusíte však hneď panikáriť, ak ste práve dojedli cheeseburger alebo veľký milkshake. Výskumníci uviedli, že účinky jediného jedla s vysokým obsahom tuku sú pravdepodobne len dočasné u zdravých ľudí, ako sa uvádza na livescience.com. Avšak časom by skutočne mohlo dôjsť k zmene buniek.

"Vaše telo to zvyčajne zvládne v prípade, ak to nerobíte často," povedala profesorka Brittainová.

Spojitosť s infarktom

Vedci dodali, že tieto zistenia môžu pomôcť vysvetliť správy o náhlej smrti alebo infarkte u ľudí hneď po tom, čo skonzumovali jedlo s vysokým obsahom tukov.

Muži v štúdii tiež mali dočasné zvýšenie hladín enzýmu nazývaného myeloperoxidáza, ktorý bol spojený s tuhými krvnými cievami a infarktmi u ľudí. Je dôležité poznamenať, že štúdia bola veľmi malá a výskumníci nevedia, či sú "nepokojné" krvinky škodlivé pre vaskulárne zdravie ľudí. Sú potrebné ešte budúce štúdie na ďalšie preskúmanie týchto účinkov.

V predošlých štúdiách na myšiach však vedci prišli na to, že keď sa zvieratá kontinuálne kŕmili diétou s vysokým obsahom tukov, zaznamenali trvalé zmeny vo forme svojich červených krviniek, čo vyvolalo imunitnú odpoveď, ktorá by mohla prispieť ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

American Heart Association odporúča, aby zdraví dospelí obmedzili príjem tukov na 20 až 35 percent svojich denných kalórií. (V prípade osoby, ktorá konzumuje 2000 kalórií, by to podľa Mayo Clinic mohlo znamenať asi 44 až 78 gramov tuku denne). Štúdia bola zverejnená v časopise Laboratory Investigation.

2018-04-29 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia