Čo jesť, keď máte náladu pod psa: Tieto potraviny zatočia s jarnou depresiou a únavou!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-27 18:00:00

Za náladou pod psa, únavou a kruhmi pod očami môže byť aj nebezpečná diagnóza – depresia. Tá sa citlivejším povahám nevyhýba najmä v zimnom a ranom jarnom období, keď sú dni kratšie a možnosti na pobyt vonku obmedzenejšie. Našťastie, s duševnou krízou môžete bojovať aj pomocou konzumácie tých správnych potravín.

 

Jarnej únave sa dá predchádzať. Pomôžu pohyb, vitamíny a voda, radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Prechody ročných období horšie znášajú starší či meteosenzitívni ľudia. Treba chodiť čo najviac peši, odporúčajú hygienici. Napríklad výťah možno zameniť za schody. „Alebo vystúpte z autobusu o jednu zastávku skôr,“ uvádza ÚVZ SR. Do formy sa možno dostať rýchlejšou prechádzkou. Postupne si však treba pridávať minúty a chôdzu striedať s ľahkým behom.

Čítajte viac: Výskum zdravia Slovákov prekvapuje: Epidemiologička zistila, v čom sme unikátni

V práci zase netreba zabúdať na pravidelné prestávky, počas ktorých si človek uvoľní celé telo. Hygienici odporúčajú urobiť si voľno pätnásť minúť po každých dvoch hodinách. „Pracujúci by si mal vtedy uvoľniť šiju pomalým krúžením hlavy do strán. Chrbát a nohy treba vystrieť a zápästia precvičiť,“ informuje ÚVZ SR. Prestávku odporúčajú hygienici ukončiť hlbokými nádychmi a výdychmi, ktoré sa opakujú aspoň päťkrát.

Čo najviac zeleniny a ovocia

Únavu môžu zahnať aj ľahšie jedlá, napríklad dusené na pare, hydinové mäso a ryby. Mastným a vyprážaným pokrmom sa treba vyhnúť. „Telu prospieva zelenina a ovocie,“ radí ÚVZ SR. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zjesť každý deň päť dávok ovocia a zeleniny. Ovocie treba konzumovať skôr dopoludnia, zelenina je bez časových obmedzení. Viac zeleniny a ovocia na tanieri prospieva aj duševnému zdraviu, ľahšie sa človek zbavuje i nadbytočných kíl.

Presladené nápoje organizmu na sile nedodajú. Ideálnym nápojom je voda či nesladené čaje. Možno ich striedať so šťavami aj minerálnymi vodami. „Ak na pitie človek zabúda, ráno by si mal dať na stôl dvojlitrovú fľašu vody a postupne z nej po celý deň popíjať,“ vysvetľuje ÚVZ SR.

Ľudia, ktorí trpia depresiou, úzkosťou, alebo sú pod neustálym stresom a tlakom, často siahajú po nezdravých potravinách, ktoré sú síce účinnou krátkodobou stimuláciou hladu po príjemných emóciách, ale nie efektívnou. Nezdravé stravovanie vedie napríklad k nárastu hmotnosti a nespokojnosti so sebou, čo bludný kruh ešte viac uzatvára. Podľa odborníkov by ste počas depresívnych stavov mali siahať predovšetkým po potravinách, ktoré sú zdrojom živín znižujúcich prejavy nepríjemnej poruchy.

Čítajte viac: Výnimočné účinky známeho korenia: Jedzte ho každý deň, má omladzujúci efekt!

Vitamín D

Depresívne nálady môžu súvisieť aj s nedostatkom vitamínu D, ktorého významným zdrojom je slnečné žiarenie. Našťastie, vitamín D môžete čerpať aj zo stravy – nájdete ho v mäse tučných rýb (napr. losos, tuniak), cereálnych produktoch, ale aj v ovocných šťavách.

Komplexné sacharidy

Na rozdiel od jednoduchých sacharidov sú komplexné sacharidy zdrojom živín, ktoré telo potrebuje na svoje správne fungovanie. Obsahujú vlákninu, ale aj rôzne vitamíny a minerály. Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí konzumujú veľa komplexných sacharidov, sú pokojnejší a lepšie spávajú. Úzkosť teda môžete zmierniť aj pomocou konzumácie celozrnnej ryže, zeleniny, zemiakov a obilnín.

B vitamíny a tuky

Vitamíny skupiny by v strave nikdy nemali chýbať. Podporujú totiž správnu funkciu nervovej sústavy, udržiavajú svaly v dobrej kondícii a takisto sú zodpovedné za zdravý vzhľad pokožky. Nájdete ich napríklad v mäse a vnútornostiach (pečeň), obilninách, strukovinách, vajciach, orechoch, listovej zelenine a pivovarských kvasniciach. Všetky vitamíny by mali byť doplnené o konzumáciu tukov, v ktorých sú rozpustné. Uprednostňujte však zdravé tuky, ktoré sú aj zdrojom omega-3 mastných kyselín (napríklad olivový olej).

Karotenoidy

Karotenoidy sú rastlinné fotosyntetické farebné pigmenty s ochranným účinkom pred ultrafialovým žiarením. Vďaka ich antioxidačným vlastnostiam dokážu bojovať aj s depresiou. Ich bohatými zdrojmi sú mrkva, rajčiny alebo sladké zemiaky – batáty, uvádza Ndtv.com.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
strava depresia jarná únava

2018-03-27 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia