Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký omyl, na ktorý môžete tvrdo doplatiť: Svetový trend v stravovaní ako podvod?!

Bezlepkové potraviny nie sú práve najlepšou voľbou!
Bezlepkové potraviny nie sú práve najlepšou voľbou! (Zdroj: thinkstock.com)

„Móda“ bezlepkových potravín sa za posledné roky rozmohla po celom svete. Výroba a predaj bezlepkových potravín sa stalo nielen rozvinutým a lukratívnym biznisom, ale aj trendom v oblasti výživy, ktorý propagujú mnohé známe osobnosti. O to viac vás prekvapí správa, že nejde o zdravý spôsob stravovania!

Nebezpečný životný štýl

Za posledné obdobie sa vedú dohady, či sú vôbec bezlepkové potraviny vhodným spôsobom stravovania. Objavili sa správy, ktoré upozorňovali na riziko vzniku diabetu, ktoré môže zvýšiť tento trend v stravovaní. Odborníci však zistili, že tento životný štýl má oveľa väčší dopad na ľudské zdravie!

Čítajte tiež: Alkohol je horší ako časovaná bomba: Z tohto zistenia vás zamrazí až v kostiach

Podľa odborníčky nie je dôvod domnievať sa, že konzumácia bezlepkových potravín je pre vás vhodným stravovaním, ak netrpíte celiakiou, ako sa uvádza na independent.co.uk. Celiakia je celoživotné a autoimunitné ochorenie, ktoré sa môže týkať tráviaceho traktu. Pre nich je liečbou výživa, resp. bezlepková diéta. Pacient by mal vynechať potraviny a suroviny obsahujúce lepok – pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda.

Opak je pravdou

Bezlepková strava sa však stala celosvetovým trendom v oblasti výživy aj medzi tými, ktorí dobrovoľne do svojho jedálnička zaradili potraviny bez lepku, to znamená, že netrpia celiakiou. Suzanne Mahadyová, gastroenterologička, klinická epidemiologička a vysokoškolská lektorka na univerzite Monash v austrálii, dôrazne odporúča, aby ľudia nevynechávali lepok, ak nemajú celiakiu, pretože by týmto spôsobom mohli ohroziť svoje zdravie.

"U ľudí bez celiakie nie je žiadny dôkaz, ktorý by podporoval tvrdenia, že prísna bezlepková strava je prospešná pre zdravie. Je dokonca možné, že opak je pravdou a vyhýbanie sa potravinám z celých zŕn, čo má za následok nízky príjem vlákniny, môže byť škodlivé," píše sa v The Conversation.

Gastroenterologička vysvetľuje, že hoci bezlepkové jedlo sa stalo populárnym trendom v stravovaní, nemusí byť vhodné, ako si mnohí ľudia myslia.

"Bezlepkové potraviny sú často vnímané ako zdravšia alternatíva, pretože sú v súlade so zdravým životným štýlom," tvrdí odborníčka. "Existujú však vedecké dôkazy, ktoré by to podporili?!"

Kardiovaskulárne riziko

V roku 1999 výskumníci z University of Toronto vykonali štúdiu, v ktorej zistili, že konzumácia pšeničných vlákien vám môže poskytnúť dodatočnú ochranu pred kardiovaskulárnym ochoreniam znížením hladiny triglyceridov v krvi. Nedávna štúdia, ktorá bola zverejnená minulý rok, tiež dospela k podobnému záveru.

Po analýze údajov od tisícov účastníkov v priebehu 26 rokov výskumníci dospeli k záveru, že ľudia, ktorí nemajú celiakiu, by nemali byť podporovaní v dodržiavaní diéty bez lepku.

"Dlhodobý príjem lepku z potravy nebol spojený s rizikom koronárnej choroby srdca. Avšak vyhýbanie sa lepku môže mať za následok zníženú spotrebu prospešných celých zŕn, čo môže mať vplyv na kardiovaskulárne riziko," uzavreli.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9