TOP benefity konzumácie rýb: Toto sa stane s vaším telom, keď ich budete jesť každý týždeň!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-04 08:30:00

Ryby by sme mali mať na tanieri minimálne raz týždenne. Sú zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín a majú aj ďalšie úžasné benefity, ktoré z nich robia drahocennú potravinu. Podľa vedcov z Pensylvánskej univerzity by ich mali konzumovať najmä deti.

Hoci Slováci nepatria medzi častých konzumentov rýb, existuje niekoľko dobrých dôvodov, prečo by svoje stravovacie návyky mali prehodnotiť. Podľa pensylvánskych vedcov sú ryby obľúbeným pokrmom ľudí, ktorí majú kvalitný spánok. Navyše, deti, ktoré konzumujú ryby aspoň raz týždenne, majú v priemere o štyri body vyššie IQ. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v magazíne Scientific Reports.

Čítajte viac: Vitamín D ako jed? Najnovšie zistenia otrasú chválami o jeho skvelých účinkoch

Vzťah medzi inteligenciou, zdravými tukmi a spánkom potvrdili aj predchádzajúce štúdie, žiadna z nich však nespájala všetky tri faktory naraz tak, ako najnovší výskum. Do štúdie vedci zapojili 541 čínskych detí vo veku od 9 do 11 rokov (54 percent tvorili chlapci a zvyšných 46 dievčatá). Najprv im dali vyplniť dotazník s cieľom zistiť, ako často konzumujú ryby, a potom otestovali ich kognitívne schopnosti. Na otázky kvality ich spánku za ne odpovedali rodičia.

Deti, ktoré jedli ryby každý týždeň, dosiahli v IQ teste o 4,8 bodu vyššie skóre a tie, ktoré jedli ryby len niekedy – tieto mali o 3,3 bodu vyššie IQ oproti deťom, ktoré ryby konzumovali len zriedka alebo nikdy. Konzumácia rýb bola súčasne spojená s nižším výskytom porúch spánku u detí. Výskumníci sa zhodujú, že ryby celkovo prispievajú k lepšej kvalite spánku.

Odborníci prízvukujú, že vzhľadom na pozitívny zdravotný prínos by mala byť konzumácia rýb oveľa viac propagovaná. Predovšetkým deti by mali ryby začať konzumovať už v útlom veku. S rybami, resp. ich mäsom sa môžu zoznámiť už ako 10-mesačné, spravidla im však prichádzajú na chuť až ako 2-ročné. 

Fotogaléria


Tagy:
spánok ryby IQ

2018-01-04 08:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia