Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Acidofilné mlieko ako zbraň proti chorobám: Zdravotné účinky z pohľadu gastroenterológa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Podporujú tráviace procesy, udržujú optimálne pH v jednotlivých častiach tráviacej sústavy v rámci činnosti enzýmov a pomáhajú vytvárať prostredie nevhodné pre činnosť nežiaducich druhov mikroorganizmov. Tak hodnotia odborníci benefity probiotických baktérií Lactobacillus acidophilus pre ľudský organizmus. Medzi ich základné zdroje v potrave patria fermentované alebo kyslomliečne výrobky.

 

„Každý z kyslomliečnych výrobkov má svoje nesporné výhody, no kmeň Lactobacillus acidophilus prítomný v acidofilnom mlieku je jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska zdravej črevnej mikroflóry. Produkuje enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšuje stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov,“ priblížil odborník na výživu a gastroenterológ Peter Minárik s tým, že na slovenskom trhu sú dostupné acidofilné mlieka s rôznymi príchuťami.

Čítajte viac: Nevzdávajte sa bryndzových halušiek: Toto národné jedlo má blahodarný vplyv na naše zdravie!

Podľa odborníka ich pravidelná konzumácia pomáha predchádzať tráviacim problémom, aj prispievať k ich náprave, ak sa vyskytnú. Výsledky niektorých vedeckých štúdií naznačujú schopnosť acidofilných produktov chrániť pred cestovnou hnačkou, zmierniť nadúvanie a bolesti spojené so syndrómom dráždivého čreva či pomáhať žalúdku po užívaní antibiotík.

Dôležitý nápoj pre ženy aj deti

Preventívny účinok konzumácie kyslomliečnych potravín s obsahom acidofilných baktérií spomínajú odborníci aj v súvislosti so ženami, ktoré trpia kvasinkové infekcie. Probiotické kultúry môžu posilniť aktivitu užitočných laktobacilov, ktoré sú významnou súčasťou prirodzene sa vyskytujúcej mikroflóry v ženskom tele.

Acidofilné mlieko ako zbraň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Malým deťom, ktoré sú v škôlke či v škole vystavené nepriaznivým vplyvom rôznych nežiaducich organizmov, môže pravidelná konzumácia acidofilných výrobkov pomôcť znížiť riziko nakazenia a zmierniť priebeh ochorenia. Acidofilné laktobacily nie sú jediným kmeňom prospešných probiotických baktérií. Vlastné kultúry obsahujú aj ďalšie fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty, kefíry, kyslé mlieka a zákvasy.

Viac o téme: AcidkoAcidofilné mlieko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9