Taliani vymysleli nový druh cestovín: Jedlo s neuveriteľnými účinkami na srdce!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-30 13:00:00

Častá konzumácia cestovín nepatrí medzi najzdravšie stravovacie voľby. Toskánski vedci však vyvinuli nový druh cestovín, ktorý vraj dokáže zabrániť infarktu a jeho devastačným následkom! Predstavte si, že by ste mohli mať obľúbené cestoviny na stole každý deň bez výčitiek svedomia!

 

Nový druh cestovín je vyrobený zo zmesi klasickej tvrdej pšenice zmiešanej s celozrnnou jačmennou múkou s bohatým obsahom vlákniny zvanej betaglukán, ktorá stimuluje rast nových krvných ciev, čím vznikajú akési „prírodné bypassy“, tvrdia vedci z Pisy.

Čítajte viac: Obľúbená pochúťka vyvoláva zdesenie: Pesto je horšie ako hamburger z fastfoodu!

Vedci svoju teóriu testovali na laboratórnych myšiach, ktoré kŕmili stravou s obsahom betaglukánu. Potom u nich simulovali zástavu srdca. Kontrolná skupina myší dostávala stravu s obsahom bežnej pšenice. Myši, ktorým indukovali zástavu srdca a konzumovali „nový druh cestovín“, utrpeli menšie poškodenie srdca než tie, ktoré kŕmili zložkami z obyčajných cestovín.

Výskumníci zo Scuola Superiore Sant’Anna v Pise svoj výskum publikovali vo vedeckom magazíne Scientific Reports. Tvrdia, že nový druh cestovín je prevenciou infarktu, pretože telo je vďaka látkam v nich obsiahnutých odolnejšie voči stresu a koronárnej chorobe srdca. Podľa profesora Vincenza Lionettiho je to vôbec prvýkrát, čo sa podarilo pomocou jedla cielene vytvoriť prírodný bypass a znížiť tak úmrtnosť. Až doteraz si všetky snahy o podporu činnosti srdca vyžadovali chirurgický zásah.

Fotogaléria


Tagy:
cestoviny nový druh cestovín betaglukán

2017-10-30 13:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia