Obľúbená pochúťka vyvoláva zdesenie: Pesto je horšie ako hamburger z fastfoodu!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-05 12:00:00

Cestoviny s pestom sú menej zdravé ako hamburger z rýchleho občerstvenia. Ohrozené je najmä zdravie detí, varujú experti na výživu a poukazujú na alarmujúco vysoký obsah soli v talianskej pochúťke.

 

S pestom konzumujete aj nadmerné množstvo soli, upozorňuje britské zoskupenie vedcov Consensus Action on Salt and Health. Kým priemerný hamburger z McDonald's obsahuje 1,2 gramov soli, jedno zakúpené balenie pesta až 1,5 gramu soli. V praxi to znamená, že pesto, obľúbené najmä v kombinácii s cestovinami, nemusí byť také zdravé, ako si mnohí myslia. Ak je pre rodičov pesto alternatívou zdravého stravovania, ich deťom hrozia v budúcnosti problémy. Z dlhodobého hľadiska zvyšuje nadmerný príjem soli riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mŕtvice.

Čítajte viac: Európska únia vyhlasuje vojnu glutamanom: Slávne dochucovadlo sa v tele správa ako jed!

Britská štúdia testovala napredávanejšie značky pesta v Spojenom kráľovstve. V dvoch skúmaných produktoch našli až o 30 percent viac soli ako v morskej vode, dokonca v nich bolo dvaapolkrát viac soli než v 100-gramovom balení arašidov. Okrem toho obsahuje pesto aj vysoký podiel nasýtených tukov, ktoré sú jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení.

Bez ohľadu na výsledky testovania patrí pesto k tradičným pochúťkam talianskej kuchyne. Obľúbená zmes na cestoviny sa pripravuje z bazalky, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu, tvrdého syra Pecorino, panenského olivového oleja a soli, ktorá chuť pesta zvýrazňuje. Kto sa chce vyhnúť nadmernému príjmu soli, ten urobí najlepšie, ak si pochúťku doma pripraví sám a soľ pridá podľa uváženia.

 

Fotogaléria


Tagy:
soľ cestoviny fastfood pesto

2017-10-05 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia