Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sedem zásad sýtych ľudí: Čo jesť, aby hlad nemal šancu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Ak vám v bruchu často „vyhrávajú muzikanti“, možno je na vine aj chybný výber konzumovaných potravín. Finta je podľa odborníkov v tom, že by ste mali do svojho jedálnička zaradiť potraviny, ktoré sú bohaté na proteíny a prirodzene potláčajú hlad.

 

Potravín, ktoré stimulujú chuť, sa radšej vyvarujte, píše francúzsky denník Le Figaro. Niektoré potraviny totiž namiesto toho, aby zasýtili, vyvolávajú hlad. Je to dôsledok ich vysokého glykemického indexu: prudko zvyšujú obsah cukru v krvi, ktorý vzápätí veľmi rýchlo klesne. Mechanizmus hladu je stimulovaný poklesom glykémie, a to vedie krátko po jedle k známemu škvŕkaniu v bruchu. Preto sa vyhýbajte potravinám, ktoré nezaženú hlad a prijatá energia z nich rýchlo vyprchá.

Čítajte viac: Nemá žiadne kalórie, napriek tomu z nej priberáme: Po tomto zmeníte názor na sýtenú vodu

Sedem zásad sýtych ľudí:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Sedem bežných stravovacích chýb

  1. Objednali ste si „iba“ dva kúsky suši? Suši je zložené hlavne z bielej ryže a jeho glykemický index je teda vysoký. Z japonskej kuchyne si radšej vyberte polievku miso a sašimi bohaté na proteíny.
  2. Odšťavujete si sami ovocie, aby ste získali stopercentný džús? Dajte prednosť kúskom ovocia, lebo ovocná vláknina sa nachádza v dužine a šupke. Akonáhle ovocie odšťavíte, zostane len cukor, ktorý zvyšuje glykémiu. Navyše, pripravujete sa o žuvanie, ktoré tiež prispieva k pocitu sýtosti.
  3. Prečo po vypití niekoľkých pohárikov alkoholu často siahame po jedle? Dôvod je prostý: alkohol znižuje úroveň glykogénu (formy cukru, ktorý organizmus skladuje vo forme zásob) a zvyšuje glykémiu. Tá ale vzápätí poklesne, čo vedie k pocitu hladu.
  4. Vhodné nie sú ani priemyselne vyrábané cereálie či müsli. Aby sa cereálie zmenili na vločky, sú spracovávané pri vysokej teplote a ich nutričná hodnota je tak znížená. Často sú tiež sladené a „tučné“ vďaka kúskom čokolády, ktorú obsahujú. Dajte radšej prednosť ovseným vločkám.
  5. Pokiaľ ide o burgery, často sú kvôli obsiahnutým omáčkam bohaté na cukry a zvyčajne si po nich ešte dávame dezert. Najprv nás síce tuk a proteíny z mäsa, ktoré žalúdok dlhšie spracováva, zasýtia, ale cukor čoskoro znovu povzbudí našu chuť. Urobte si ich radšej doma a servírujte so zeleninou. Vyvarujte sa sladkých omáčok a dajte prednosť ľahkým proteínom ako je hydina.
  6. Zemiaky, či už ich pečiete v rúre alebo konzumujete v podobe kaše či hranolčekov, majú veľmi vysoký glykemický index. Krátko po jedle vás znova prepadne vlčí hlad.
  7. Raňajkujete každé ráno biele pečivo? Potom môžete mať už po hodine od prvého jedla dňa chuť na ďalšiu porciu. Biele pečivo je vyrobené z rafinovanej múky a jeho glykemický index je vysoký. Samozrejme, nemusíte sa definitívne zriekať bagety, ale striedajte ju s pečivom bohatým na vlákninu (napríklad celozrnné pečivo).
Viac o téme: PotravinyHladStrava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9