Veľký omyl v stravovaní: Opačný efekt vylúčenia múky z jedálnička s hrozivým dopadom!

Nevylučujte úplne múku z jedálnička, prichádzate o dôležité živiny.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-12 16:00:00

Len prednedávnom sa objavili znepokojivé správy o trende v stravovaní - bezlepkovej diéte, ktorá môže zvýšiť riziko vzniku diabetu, a už sú tu nové fakty! Tie tomuto životnému štýlu rozhodne neprihrávajú, ba práve naopak. Upozorňujú na jeho hrozivý dopad na ľudské zdravie.


Bezlepková diéta sa môže zdať na prvý pohľad ako skvelý spôsob, ktorý dopomôže k štíhlejšej postave a celkovo sa k lepšiemu pocitu.. Skutočnosť je však iná! Je pochopiteľné, že niektorí musia konzumovať bezlepkové potraviny zo zdravotných dôvodov, čo je úplne v poriadku. Iné je to však v prípade zdravých ľudí, ktorí nie sú celiatici a nemajú problém so spracovaním lepku a napriek tomu sa vrhli na trend vylúčenia múky zo svojho jedálnička. Ani nevedia, akú robia chybu!

Vplyv na srdce

Geng Zong z katedry Harvards University of Nutrition nedávno upozornil na bezlepkové potraviny s menším obsahom vlákniny a iných dôležitých živín, ktoré ľudské telo potrebuje. Následky sú však horšie! Obmedzenie gluténu môže viesť až k zvýšeniu rizika srdcových ochorení, ako uvádza mirror.co.uk.

Tím vedcov z USA skúmal prepojenie dlhodobého užívania gluténu s vývojom koronárnej choroby srdca. Predmetom výskumu boli údaje o 64 714 ženách a 45 303 mužov, u ktorých sa v rodine nevyskytla koronárna choroba srdca. Účastníci vyplnili v roku 1986 podrobný dotazník o potravinách. Odvtedy bol dotazník aktualizovaný až do roku 2010.


Ako spať, keď máte bolesti? Takto vyzerá správna spánková poloha pri zdravotných problémoch!


Dvadsaťšesť rokov sledovali vedci spotrebu gluténu a vývoj koronárnej choroby srdca. Hoci po tom, čo upravili známe rizikové faktory, neprišli na nejakú významnú súvislosť medzi odhadovaným príjmom gluténu a rizikom koronárnej srdcovej choroby, ďalšie analýzy  naznačujú niečo iné. Obmedzenie príjmu gluténu môže mať za následok nízky príjem zŕn. Tie znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení!

Čo na to náš odborník?

Na konzumáciu bezlepkových potravín u zdravých ľudí upozorňuje aj výživový poradca Ing. Libor Javro: "Pri nesprávnom odstránení potravín, ktoré obsahujú lepok, a najmä u ľudí, ktorí to nemusia robiť, sa môže vyskytnúť zhoršený príjem základných látok, najmä polysacharidov. Alebo ak uprednostňujú iba bezlepkové pečivo, hrozí znížený príjem vlákniny. Preto tí, ktorí sa rozhodnú vylúčiť z jedálnička potraviny obsiahnuté s lepkom, by mali tieto potraviny adekvátne nahradiť (celezrnné bezlepkove)."

Nevylučujte úplne múku zo svojho jedálnička! Ak nemáte žiadny zdravotný problém, stačí ak budete jesť všetko s mierou. To je kľúč k pevnému zdraviu a štíhlejšej postave..

Čítajte tiež: Používate pri pečení stále alobal? O tomto by ste mali vedieť!

2017-05-12 16:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia