Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežná vec, s ktorou majú mnohí skúsenosti: Prečo vás hnev donúti siahnuť po jedle!

Kým u istej skupiny ľudí pocit hladu nevyvoláva žiadne negatívne emócie, u iným môže vyvolať zúrivosť.
Kým u istej skupiny ľudí pocit hladu nevyvoláva žiadne negatívne emócie, u iným môže vyvolať zúrivosť. (Zdroj: thinkstock.com)

Stalo sa vám, že ste boli hladní, vaša nálada bola na bode mrazu a vrčali ste na všetkých? Prečo sa vlastne hneváte? Môžu za to fyziologické procesy, ktoré prebiehajú vo vašom tele.

Keď ste hladní, môže sa stať, že budete podráždení, pretože vám klesne cukor v krvi. Ide o veľmi podobný proces ako u diabetikov, keď neustriehnu svoju hladinu, a z ničoho nič sú náladoví a zmätení.

Mozog je závislý

Všetko čo zjeme sa pri trávení rozloží na jednoduché cukry (glukózu), aminokyseliny a tuky. Živiny sa krvným obehom dostávajú do orgánov a dodávajú energiu. Ak hladina glukózy klesne príliš nízko, vaše vnútorné zvony začnú biť na poplach. Náš mozog je totiž na nej závislý. V extrémnych situáciách, môžete dokonca mať pocit závratu, úzkosti, splietať slová, alebo sa poriadne rozčúliť.


Unikátna liečebná metóda, o ktorej nikto nevie: Zbavte sa bolestí vďaka alobalu!


Keď hlad vyvolá zúrivosť

Regulácia hladiny glukózy v krvi je u každého iná. Po intenzívnom tréningu v posilňovni, sa niektorí ľudia cítia uvoľnene, no iní sú naopak nahnevaní a nervózni. Podľa jednej štúdie je vzájomný vzťah medzi nízkou hladinou cukru v krvi a hnevom taká silná, že sa dá predpokladať násilie u ľudí, ktorí majú problém s reguláciou glukózy. Takže platí, že kým u istej skupiny ľudí pocit hladu nevyvoláva žiadne negatívne emócie, u iným môže vyvolať zúrivosť.

Na druhej strane je nahnevanosť spôsob, akým vaše telo oznamuje, že má nízku hladinu glukózy v krvi. Váš mozog vysiela správy do určitých orgánov, aby sa pokúsili zvýšiť jej hladinu. To spúšťa adrenalín, ktorý ovplyvňuje náladu.

Je zrejmé, že všetci vieme, čo robiť, keď sa cítime nahnevaní od hladu. Treba sa rýchlo najesť! Najlepšie však urobíte, keď tak urobíte skôr, ako u vás prepukne neznesiteľný hlad. Skúste do svojho jedálnička pridať jedlá, ktoré vás zasýtia a dlhší čas, ako sú orechy, jogurt, vajcia, či hummus.

Čítajte tiež: Čo spravia mliečne výrobky s vašou postavou? Takto v skutočnosti vplývajú na chudnutie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9