Čo máte večer na tanieri? Tieto jedlá pochovajú vašu šancu na chudnutie!

Pozor na to, čo máte večer na tanieri. Môže sa to prejaviť na váhe.
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-02 06:00:00

Poznáte to, večer sa zdržíte v práci, nestíhate sa normálne najesť a donáška jedál je rýchla voľba ako zasýtiť žalúdok? Pizza, hamburger, či čína? Možno sú tieto jedlá veľmi chutné, no sú to zbytočné kalórie, ktoré posunú ručičku na váhe smerom nahor. Ak si chcete udržať váhu, alebo dokonca ju znížiť, na tieto jedlá večer radšej zabudnite.


Poznáte to, večer sa zdržíte v práci, nestíhate sa normálne najesť a donáška jedál je rýchla voľba ako zasýtiť žalúdok? Pizza, hamburger, či čína? Možno sú tieto jedlá veľmi chutné, no sú to zbytočné kalórie, ktoré posunú ručičku na váhe smerom nahor. Ak si chcete udržať váhu, alebo dokonca ju znížiť, na tieto jedlá večer radšej zabudnite.

1. Mrazené večere

Zabudnite na to, čo je napísané na prednej etikete. Mnoho potravín označených ako „zdravé mrazené večere“ obsahujú totiž vysoké množstvo sodíka a konzervačných látok, ktoré môžu nepriaznivo vplývať na trávenie a metatabolizmus. Nezabudnite aj na to, že jedno balenie obsahuje väčšinou dve porcie, preto dávajte pozor, koľko zjete, aby ste neprijali viac kalórii, ako ste pôvodne plánovali. Ak už nemáte inú možnosť, nestíhate navariť večeru, dajte prednosť mrazeným večeriam s nízkym obsahom soli a divných konzervačných prísad. Nezabudnite skontrolovať veľkosť porcie.

2. Špagety s hotovou omáčkou

Uvariť cestoviny s omáčkou na večeru je síce rýchla voľba ako telo zasýtiť, no v boji s kilogramami navyše je to ťažký súper. Výhodou je síce, že sa ľahko skladujú, sú trvanlivé, príprava nie je náročná, navyše veľmi rýchla, no mali by ste však brať na vedomie, že biele cestoviny sú prakticky zbavené výživných látok, plné rafinovaných sacharidov, ktoré vaše telo premieňa na cukor. Hotová omáčka? Čistá katastrofa! Jedna porcia obsahuje približne dve lyžičky cukru. Toto naozaj vaše telo nepotrebuje. Ak miluje talianske jedlá, dajte prednosť celozrnných cestovinám s domácou omáčkou, v ktorej by nemali chýbať bielkoviny. K paradajkám pridajte mäsové guľky z morčacieho mäsa, tuniaka, či bielu fazuľu. Pripravíte si tak zdravú a chutnú večeru.


Žena odhodila zábrany a spravila niečo, čo ešte žiadna: Pravda o tom, ako vyzeráme počas menštruácie!


3. Cereálie

Miska cereálií je dobrou voľbou pre vaše raňajky, no na večeru by mali byť pre vás tabu. Väčšina balení totiž obsahuje priveľa cukru a ma nízky obsah bielkovín a vlákniny. Ak si doprajete porciu približne 200 až 300 kalórií, nie je to dostatok jedla, ktoré by vás dostatočne zasýtilo. Ak naozaj máte chuť na sladkú večeru, dajte prednosť čistým ovseným vločkám a pridajte k nim čerstvé ovocie a orechy.

4. Korenisté jedlá

Feferónky pomôžu naštartovať váš metabolizmus, podporia zdravú hladinu cukru v krvi a dokonca pomáhajú chrániť vaše srdce. Ak si radi doprajete pikantné jedlá, dajte si ich cez deň. Hoci môžu mať blahodarne účinky na váš organizmus, na druhej strane môžu zvýšiť telesnú teplotu a spomaliť trávenie. Podľa niektorých štúdií môže ich konzumácia v neskorších hodinách viesť k zhoršeniu spánku.

5. Arašidové maslo a želé

Nestíhate, a tak si natriete chlieb arašidovým maslom, alebo si dáte želé? Je to síce rýchle, jednoduché a upokojujúce riešenie, ale určite nie vhodné na večeru. Biely chlieb a želé sú naozaj len cukor v prestrojení, a to aj napriek tomu, že arašidové maslo je bohaté na bielkoviny a zdravé tuky. Čiže síce svoje brucho zasýtite, no prijmete oveľa viac kalórií, ako potrebujete. Čo  takto dať prednosť celozrnnému chlebu a džemu bez pridaného cukru? Zvážte taktiež použitie mandľové masla namiesto arašidového. Aj keď oba ponúkajú rovnaké množstvo bielkovín a tukov, mandľové maslo obsahuje podstatne viac vitamínu E, horčíka a vápnika. 

6. Len šalát

Zeleninový šalát sa môže zdať ako ta najzdravšia forma večere. No ani veľká misa nemá dostatok bielkovín a kalórií, aby vás zasýtila na dlhšiu dobu a po dvoch hodinách ste nemali chuť nabehnúť do špajze a zjesť všetko, čo vám padne do ruky. Ak chcete mať šalát na večeru, je to skvelé rozhodnutie. No pridajte k nemu zdravé bielkoviny, ako je kuracie, či morčacie mäso, lososa, tuniaka, či tofu, alebo fazuľu. Rovnako by ste nemali zabudnúť na zdravé tuky, akými sú avokádo, alebo orechy. Ak ste vo fáze chudnutia, tradičné šaláty, ako je ľadový, alebo rímsky nahraďte baby špenátom, alebo kelom. Vyhnite sa fľaškovým zálievkam, väčšina z nich totiž obsahuje priveľa pridaných cukrov a chemických emulgátorov. Zalejte si šalát radšej olivovým olejom, alebo octom.

Čítajte tiež: Premohla vás jarná únava? Takto sa z nej dostanete!

2017-04-02 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia