Najzdravšie potraviny všetkých čias: Tento zoznam si pripevnite na chladničku!

Vyberajte si tie správne potraviny, ktoré vám zabezpečia zdravie.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-03 21:00:00

Dokážu poraziť rakovinu, znížiť krvný tlak, popasujú sa s depresiou, nakopnú imunitný systém. Áno, reč je o potravinách. Sú zdrojom našej energie, každodennou samozrejmosťou.

V dnešnom uponáhľanom živote však zabúdame, aké majú na naše telo účinky. Vedia byť lekárom, ale aj podlomiť zdravie. Prinášame vám zoznam 30-tich najzdravších potravín, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku.

1. Avokádo

Avokádo je v skutočnosti ovocie s nízky obsahom fruktózy, bohaté na zdravé tuky a draslík. Má vynikajúci vplyv na kardiovaskulárny systém, udržiava zdravý krvný tlak, zlepšuje metabolizmus. Obsahuje vlákninu, vitamíny B6, K, E, C, kyselinu listovú a meď.

2. Mangold

Mangold je zelenina podobná špenátu, neobsahuje však kyselinu šťaveľovú. Má mierne pikantnú chuť, podporuje trávenie a imunitný systém, prospieva kostiam, kĺbom, vlasom, nechtom aj nervovému systému. Je zdrojom vitamínov C, E a A (vo forme beta-karoténu) spolu s minerálmi mangánu a zinku.

3. Cesnak

Kto by nepoznal blahodarné účinky cesnaku. Je bohatý na mangán, vápnik, fosfor, selén a vitamíny B6 a C, čo ocenia vaše kosti aj štítna žľaza. Má protizápalové účinky, posilňuje imunitný systém, upravuje tlak, spomaľuje starnutie.

4. Brokolicové klíčky

Čerstvé klíčky majú oveľa silnejší účinok ako brokolica sama. Obsahujú prírodnú látku sulforafan, ktorá chráni pred radikálmi a zápalmi. Klíčky dodajú telu vitamíny B, E a K, z minerálov vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, zinok, nenasýtené kyseliny omega 3, antioxidanty, či vlákninu.

5. Huby

Okrem toho že sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik a minerály, sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Pôsobia ako prevencia, pripisujú sa im protirakovinové účinky. Vhodné pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou, či obezitou.

6. Kel

Kel síce nevyzerá vábne, je však známy veľkým obsahom vitamínu K, A a C, spolu so slušným množstvo mangánu, medi, vitamínov skupiny B, vlákniny, vápnika a draslíka. Vďaka obsahu flavonoidov má antioxidačné a protizápalové účinky. Pomáha odvádzať nadbytočnú vodu z tela, prečisťuje obličky.

7. Špenát  

Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete. Je bohatý najmä na vitamíny A a K, mangán, horčík a kyselinu listovú. Flavanoidy, ktoré obsahuje, chránia telo pred voľnými radikálmi, majú protizápalové výhody a antioxidačnú podporu.

8. Listy kučeravého kelu

Obsahuje veľké množstvo vlákniny, chlorofylu, vitamíny B, C, E, beta karotén, minerály, proteín, či vápnik. Konzumácia listov pomáha pri budovaní svalovej hmoty. Sú zásobárňou takých látok, ktoré sú schopné bojovať s voľnými radikálmi, pôsobia preventívne proti rakovine.

9. Paradajky

Paradajky sú pokladom pre naše zdravie, vynikajúci zdroj vitamínu A, B, C, E, kália, vlákniny, vápnika, draslíka, fosforu, horčíka, karotínu a antioxidanty. Obsah karotínu podporuje činnosť mozgu, kálium posilňuje kardiovaskulárny systém. Sú elixírom mladosti, spomaľujú starnutie. Významne znižujú riziko mŕtvice a rakoviny.

10. Karfiol

Jedna porcia karfiolu obsahuje 77 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Je zásobárňou vitamínu K, tiamínu, riboflavínu, horčíka, fosforu, kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej, draslíka a mangánu. Karfiol je dobrým zdrojom cholínu, vitamínu rady B, ktorý je veľmi dôležitý pri vývoji mozgu. Obsahuje množstvo protizápalových živín.

11. Cibuľa

Cibuľa je antialergická, protizápalová a antioxidačná zelenina. Vhodná aj pri histamínovej alergii, pretože zabraňuje uvoľňovaniu histamínu. Obsahuje bielkoviny, antioxidanty, sacharidy, vlákninu, selén, železo, vápnik, fosfor, draslík. Cibuľa je obzvlášť bohatá na flavonoidy, kokrétne kvecertín, ktorý má antioxidačné účinky, znižuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu tukov v krvi, zabraňuje vzniku rakovinotvorných buniek.

12. Losos

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia blahodarné na kardiovaskulárny systém, duševné zdravie a tráviaci systém. Kyseliny, ktoré losos obsahuje, sú dôležité pre správne fungovanie mozgu. Podporujú imunitný systém a prispievajú k hormonálnej rovnováhe. Z lososa získame veľa vitamínov A a D, B, fosfor, horčík, železo, selén, zinok. Je bojovníkom proti depresii.

13. Vajcia

Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a viacerých esenciálnych živín. Luteín a zeaxantín, ktoré sa nachádzajú vo vaječnom žĺtku pomáhajú znižovať riziko oslepnutia u starších osôb. Vajíčka obsahujú aj cholín výborný pre mozog, nervový a kardiovaskulárny systém. Významným zdrojom vitamínu A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.

14. Kokosový olej

Okrem toho, že dokonale vplýva na štítnou žľazou a metabolizmus, je kokosový olej bohatý na kyselinu laurovú, ktorá v tele pôsobí ako silný bojovník proti baktériam, vírusom a plesniam. Obsahuje 99 percent tuku, je zložený z kyselín, ktoré sú známe ako prírodné antibiotiká.

15. Orechy

Orechy sú liekom na dlhší život, podporujú chudnutie. Sú bohatým zdrojom draslíka, zinku, vitamínov skupiny B, blahodarné pôsobia na nervovú sústavu.


Obľúbený nápoj mení svoju tvár: Spojitosť medzi bielym vínom a rakovinou!


16. Sladké zemiaky

Sladké zemiaky sú bohaté na antioxidant beta-karotén. Ich konzumáciou podporíte imunitný systém, znížite riziko srdcových ochorení a rakoviny, upravíte si hladinu cukru v krvi.

17. Sardinky

Sardinky sú jedným z najviac koncentrovaných zdrojov omega-3 mastných kyselín. Majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárne ochorenia, krvný obeh, znižujú tlak a zlepšujú náladu. Obsahujú vápnik, fosfor, horčík, zinok.

18. Cvikla

Pre veľké množstvo vitamínu C je výborným prostriedkom na podporu imunitného systému. Najdôležitejším antioxidantom v tejto zelenine je vitamín E. Chráni telo pred stresom a spomaľuje starnutie. Podporuje činnosť nervového systému, hojenie rán, činnosť žlčníka, čriev a pečene. Prečisťuje krv a podporuje tvorbu červených krviniek.

19. Tekvica

Obsahuje vitamín C a beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A, ktorý spolu s vitamínom E bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi a predchádza rakovine. Vitamíny skupiny B posilňujú cievy a srdce, znižujú krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu. Má močopudné účinky, vyplavuje soľ z tela.

20. Kuracie mäso

Kuracie mäso je výborným zdrojom bielkovín, aminokyselín, vitamínov skupiny B, selénu, fosforu a cholínu. Pomáha v boji proti depresiám a prispieva k psychickej pohode.

21. Fermentované (kvasené) potraviny

Prispievajú k zdravému črevu. Dodávajú organizmu väčšie množstvo mikroorganizmov, vitamínov a minerálov, ktoré napomáhajú tráveniu, telo dostáva väčšie množstvo zdraviu prospešných látok. Napríklad fermentovaná kyslá kapusta je oveľa zdravšia ako tá čerstvá. Je plná vitamínov A, C, K skupiny B, vápnika, horčíka, zinku, tvorí sa v nej aj vitamín B12.

22. Olivový olej

Je bohatý na mononenasýtené tuky, znižuje riziko srdcovocievnych ochorení , priaznivo pôsobí na hladinu inzulínu a cukru v krvi, čím pomáha znížiť riziko vzniku cukrovky. Znižuje cholesterol.

23. Ružičkový kel

Tento druh kelu, je známy pre veľký obsah tiamínu, ktorý telu dodáva kyselinu listovú. Konzumácia priaznivo pôsobí  pri odstraňovaní chronickej únavy, prečisťuje črevá. Má antidepresívne účinky a zlepšuje náladu.

24. Kiwi

Kiwi je podceňovaním ovocím, extra zdroj vitamínu C, obsahuje ho niekoľko násobne viac ako väčšina bežne dostupného ovocia. Podporuje látkovú výmenu, posilňuje imunitu, prispieva k spevneniu žíl, zlepšuje zrak, redukuje hladinu tukov v krvi.

25. Granátové jablko

Granátové jablko je známy antioxidant. Podporuje imunitný systém, pôsobí preventívne v boji s rakovinou a ochraňuje srdce, znižuje cholesterol a krvný tlak, má protizápalové účinky.

26. Čučoriedky

Čučoriedky detoxikujú organizmus, zvyšujú imunitu, pomáhajú pri hnačke. Chránia pred predčasným starnutím, znižujú vysoký krvný tlak a majú pozitívny vplyv na nervový systém.

27. Maliny

Eliminujú bolesti hlavy, podporujú trávenie, odvodňujú prebytočnú vodu z tela, majú protizápalové účinky, podporujú imunitný systém, chránia bunky pred rakovinou.

28. Kurkuma

Kurkuma ako korenina je účinnou prevenciou proti chorobám.

29. Škorica 

Podporuje imunitný systém, má silné antiseptické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi. Pri kašli uvoľňuje hlieny, pomáha predchádzať infekciám močových ciest.

30. Rasca

Rasca je vhodná pre trávenie, podporuje vylučovanie žlče, znižuje vysoký cholesterol a krvný tlak, má močopudné účinky, podporuje krvotvorbu, má antiseptické účinky.

Čítajte tiež: Jedinečný čaj, ktorý je liekom na 60 ochorení: Spravte si zabijaka parazitov doma!

2017-02-03 21:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: articles.mercola.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia