Najrozšírenejší mýtus o detoxikačných kúrach: Je to len podvod?!

Opatrne s detoxikačnými diétami!
Zdroj: pixabay.com
2017-01-24 06:00:00

V súčasnej dobe si získavajú popularitu rýchlym tempom. Sľubujú očistenie tela od škodlivých látok, správne fungovanie organizmu, krásnu čistú pleť.. Sú však detoxikačné diéty len akýmsi marketingovým ťahom? Potrebujeme ich vôbec?

Len zbytočnosť?

Po prvom januári sa mnohí púšťajú do rôznych detoxikačných programov. Nový rok chcú začať zdravým životným štýlom. Navyše, po vianočnom hodovaní sa necítia práve najlepšie, preto sa chcú zbaviť toxínov a očistiť svoje telo od škodlivých látok. Na prvý pohľad to nemusí byť najhorší nápad, dostať takýmto spôsobom svoje telo do formy. Na druhej strane, môže to byť pre vás úplne zbytočné!

Telo má jednu z úžasných vlastností. So škodlivými látkami sa dokáže vysporiadať samo bez akejkoľvek pomoci! Na to však mnohí zabúdajú a týrajú sa rôznymi diétami. Pritom nemusia byť pre nás potrebné!

Organizmus má svoje detoxikačné funkcie, bez nich by nevedel prežiť. Tými sú najmä funkcie lymfatického systému, pečene, či obličiek a mnoho ďalších buniek či procesov, ktoré zbavujú ľudský organizmus nežiadúcich látok,“ objasnil výživový poradca Ing. Libor Javro.

V prípade, že vaša pečeň alebo obličky nepracujú tak, ako by mali, je to dôvod k návšteve lekára a nie len k pitiu rôznych kokteilov a nápojov.


Najznámejší liek na čiernej listine? Roky užívania, no takmer so žiadnym účinkom!


Ďalšou chybou je, že mnohí chápu detoxikačné diéty ako metódu očistenia tela od škodlivých látok. Pritom nejde o samotnú detoxikáciu organizmu!

Detoxikačné diéty nemajú byť chápané, ako to obvykle býva, že priamo diétou sa detoxikuje náš organizmus. Majú byť skôr chápané ako obdobie, kedy sa prijímajú výlučne kvalitné potraviny v menšom množstve aj to iba krátku dobu,“ upozorňuje nutričný špecialista.

Odborník dodáva, že sú vhodné predovšetkým pre ľudí, ktorí konzumujú zväčša veľmi nevhodné a nie moc kvalitné potraviny. Avšak tí, ktorí holdujú zdravému životnému štýlu a konzumujú kvalitné produkty v optimálnom množstve, v skutočnosti žiadne detoxikačné kúry nepotrebujú.

Životný štýl, nie diéty

Dajte prednosť radšej zdravému stravovaniu a dostatočnému pohybu. Ak budete mať chuť na niečo sladké, netýrajte sa a občas si doprajte. Vždy je lepší zdravý životný štýl, ktorý trvá dlhodobo ako rôzne detoxikačné programy, počas ktorých pijete len šťavy a nakoniec aj tak dlho nevydržíte…

Čítajte tiež: Mastná pochúťka opäť prekvapuje: Ďalšie liečivé vlastnosti slaniny odhalené!

2017-01-24 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia