Veľký omyl pri vyprážaní jedál, ktorý robí takmer každý: S týmto skoncujte čo najskôr!

Nikdy nevyprážajte pokrmy v tom istom oleji!
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-05 20:30:00

Aj keď mnohí vedia, že vyprážané jedlá sú pre organizmus tichým zabijakom, iba málokto sa s nimi dokáže navždy rozlúčiť. Môžete však urobiť niečo pre to, aby vyprážanie nebolo pre vaše zdravie také zlé!

Vyprážaný syr a hranolčeky sa stále tešia popularite, o čom svedčia i jedálne lístky väčšiny reštaurácií. Vyzerá to tak, že tento obľúbený spôsob prípravy nikdy „nevyjde z módy“. Aj priaznivci zdravšieho životného štýlu raz za čas dostanú chuť na vysmážané mäso alebo hranolčeky. Ak si ani vy neodpustíte vyprážaný syr, hlavné je, aby ste nerobili jednu vec!

Zvyšuje sa riziko výskytu nebezpečnej látky!

Pri vyprážaní obvykle spotrebujeme množstvo oleja. Väčšina ľudí však zvykne použiť rovnaký olej aj pri príprave iných pokrmov! Pokojne aj dvakrát či trikrát spotrebujú ten istý. Veľká chyba! Tak prispejete k rozvoju škodlivých látok a môže to viesť k výskytu karcinogénnej látky - akroleínu.

„Oleje pri vyprážaní, teda pri tepelnej úprave sa majú jednoznačne používať iba raz. Pretože pri dlhodobom používaní sa oleje preprážajú, pričom sa vytvárajú látky, ktoré priamo ohrozujú zdravie človeka,“ upozorňuje výživový poradca Ing. Libor Javro.

Aký olej?

Navyše, nie je jedno, aký olej použijeme pri vyprážaní! Ak holdujete tejto nezdravej príprave jedla, zvoľte si ten, ktorý predstavuje menšie zlo.

„Preto by sa pri dlhodobom tepelnom zahrievaní mali používať tuky na to vhodné, ktoré majú vyšší bod topenia (väčšinou kuchynské), napr. slnečnicové, repkové, bravčová masť,“ dodal nutričný špecialista.

Nedávno oslavoval veľký booom kokosový olej, ktorý sa dokonca odporúčal aj na vyprážanue. Výživový poradca MUDr. Peter Minárik však ešte na jednej tlačovej konferencii minulý rok vyslovil obavy ohľadom kokosového oleja, pri ktorom by sme mali byť opatrní. Podľa neho sa skôr hodí do kúpeľne, než do kuchyne. 

Či už olej použijete jedenkrát alebo dáte prednosť bravčovej masti, najideálnejšie je úplne sa vyhnúť vyprážaniu. Ak zvolíte varenie alebo dusenie, máte istotu, že nebudete vystavení vplyvu škodlivých látok pri príprave jedla.

Čítajte tiež: Najväčšie hrozby, ktoré nás čakajú v roku 2017: Na toto sa pripravte!

2017-01-05 20:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia