Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odrazí sa vianočné hodovanie na našej pleti?

Občasné maškrtenie sa na vašej pleti neodrazí.
Občasné maškrtenie sa na vašej pleti neodrazí. (Zdroj: profimedia.sk)

„Sme to, čo jeme.“ Platí to aj v tomto prípade? Môže niekoľkodňové prejedanie, kedy si doprajeme všetko, na čo máme chuť, vrátane sladkých a mastných jedál, ovplyvniť stav našej pleti? Odborníčka vyšla s pravdou von!

Výživa sa prejavuje aj navonok, napr. kvalitou nechtov a tiež vlasov. Strava neovplyvňuje len našu hmotnosť a náladu, ale aj stav pleti. Môže sa však nevhodné stravovanie, ktorému mnohí podľahnú počas vianočných sviatkov ukázať tam, kde je to najviac vidieť – na pleti?

Mýty o tom, že jedlo nemá vplyv na našu pokožku, sú už hádam dávno vyvrátené, pretože je to práve jedlo, ktoré z najdôležitejšej časti prispieva k tomu ako vyzeráme navonok. To sa týka aj našej pokožky,“ upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková.

Ak sa na vašom stole nachádzajú samé nezdravé potraviny, očakávajte nepríjemné prejavy na pokožke.  

„Problémy s trávením môžu signalizovať najmä vyrážky v dolnej oblasti tváre – v okolí úst, brady, sánky a líc. Sú druhy potravín, ktoré pleť zlepšujú a samozrejme sú aj také, ktoré ju vedia zhoršiť v priebehu niekoľkých dní. Ide najmä o sladkosti (biely cukor), mlieko, múku, rôzne druhy „fast foodu“, ale aj fajčenie, alkohol, nedostatok spánku a celkový nezdravý životný štýl,“ dodala odborníčka.

Všetko s mierou

Holdujete zdravému jedálníčku, no vyšli ste teraz zo zabehnutých koľají a v týchto dňoch si vychutnávate zákusky, koláčiky, majonézový šalát? Nemusíte sa príliš obávať, no aj v tomto prípade platí, že všetko s mierou.

„Počas Vianoc si často doprajeme väčšie množstvo jedla, najmä sladkého a vyprážaného, čo našej pleti neprospieva. Ak ste však disciplinovaní a príliš sa neprejedáte, nemalo by to vášmu telu uškodiť a raz za rok je aj takéto maškrtenie dovolené,“ povedala MUDr. Tomeková.

Podľa dermatologičky by sme mali nezdravé pokrmy striedať s tými, ktoré sú pre naše telo vhodnejšie, výživnejšie a s menším množstvom kalórií.

„Ak počas sviatkov zjete viac nezdravého jedla, pokúste sa mu dopriať aj to zdravé – ryby, zeleninu, ovocie, orechy, semiačka a dostatok tekutín. Potom ani Vianoce nemusia byť strašiakom vašej pleti.“ 

Čítajte tiež: Bleskové triky na úľavu po prejedaní: Koniec pocitu preplneného žalúdka do niekoľkých sekúnd!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9