Zdravý Mikuláš bez cukríkov? Ani ovocie nemusí byť najvhodnejšia alternatíva!

Čo by ste si v čižme chceli nájsť tento rok vy?
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-05 11:30:00

Ani sme sa nenazdali a opäť tu máme december. Vonku prituhuje, už dávnejšie sme vymenili pohodlné poltopánky za zateplené čižmičky.A nie len my, ale aj naše ratolesti. S čižmami sa však spája jeden príjemný zvyk, ktorý máme radi od malička snáď všetci. Mikuláš!

Zdravo...alebo nie?

Mikuláš bol, aspoň za našich čias, deň očakávaný. Čo si v čižme nájdeme? Bude tam niečo sladké alebo opäť iba ovocie? Dostanem uhlie ako minulý rok? Na tie rána nezabudne asi nikto z nás...a niekto by možno najradšej zabudol. Každý to má s týmto dňom inak.

Doba je však iná ako pred 10 či 15 rokmi. Kým niektoré ovocie bolo veľmi vzácne a ťažko sa kupovalo, dnes stačí prísť do oddelenia ovocia a zeleniny vo väčšom supermarkete a máte tiež o problém postarané – skôr si ale neviete vybrať z toho množstva. Tiež uprednostňujete ovocie pred sladkosťami, čo kazia deťom zuby? Zvykli ste si dávať iba ovocie v domnení, že je zdravé? Zdravšie ako sladkosti samozrejme je, mali by sme mať ale na pamäti, že ani s touto sladkou dobrotou by sme to nemali preháňať.

Ovocie ako prírodný cukrík

Odporúčaní o tom, ako udržiavať zdravie v pohode, ako nepribrať, ako schudnúť zdravo a bez stresu je mnoho. Zhodnú sa všetci – ovocie by malo byť súčasťou jedálnička, vždy je to lepšia alternatíva ako sladkosti. Chceme či nie, aj s ovocím sa musíme krotiť, inak by naše stráženie si postavy nemuselo byť také účinné.

Aj samotné ovocie totiž obsahuje cukor, hoci v prírodnejšej forme, ale predsa len. Preto je dobré vedieť, koľko ovocia je „primerane“. Skúmali ste niekedy túto formu miery?

Ovocie ako také okrem cukru obsahuje množstvo dôležitých živín. Od vitamínov, cez vlákninu až po kyselinu listovú. Tých nutričných výhod má oproti balíčku cukríkov samozrejme viac. Ako povedala Marisa Moore, praktická lekárka z americkej Atlanty, ovocie = sacharidy = energia. A je to tak.

„Ľudia si myslia, že ovocie je oveľa viac zdravšie ako čokoláda, preto naplnia dom pomarančami. Aj napriek tomu, že je to prirodzené, že jeme ovocie, telo sa k tomu správa ako ku každému inému cukru,“ povedala Abby Langer, praktická lekárka a výživová poradkyňa z Toronta.

Nemôžeme síce povedať, že cukor z ovocia je rovnaký ako cukor zo sladkého. Je to ale stále cukor, s ktorým sa musí organizmus vysporiadať. Cukor z ovocia má tú „vlastnosť“, že prináša okrem toho aj vlákninu, ktorá sa do krvi dostáva o niečo pomalšie ako klasický rafinovaný cukor zo sladkostí a okrem toho je ovocie bohaté aj na iné zložky – vitamíny, minerály či antioxidanty.

Čo sa môže stať, ak sa prejeme ovocia?

Stať sa to môže, najmä ak uvažujeme ako každý z nás. Toto je zdravé, môžem toho zjesť, koľko len chcem. Prejedenie sa ovocím najčastejšie spôsobuje nafukovanie, začo môžeme viniť cukor a vlákninu, ktoré obsahuje. S cukrom ide ruka v ruke priberanie, neschopnosť organizmu napriek tomu, ako veľmi sa snažíme, schudnúť niekoľko kilogramov. Nie je to však iba banalita, hroziť nám môže aj vysoký krvný cukor.

Pozor si dať musíme

Platí odveké pravidlo – všetko s mierou. Aj pri ovocí. Neznamená to, že by sme mali striktne dodržiavať určité množstvá, len aby sme sa niečo nestalo. Je ale dobré vedieť, že so zdravím sa nehazarduje a mali by sme vedieť, že aj veľa ovocia môže byť pre zdravie ohrozujúce. Preto treba striedať ovocie z nízkym obsahom cukru ako jablká s tými, ktoré ho obsahujú viac – mango, hrozno či banány.

„Nebojte sa ovocia, má veľa zdravotných výhod. Iba sa uistite, že ho jete vyvážene,“ dodala Marisa Moore. 

Denná doporučená dávka

Toto odporúčanie nájdete na ktorejkoľvek potravine. Je to veľmi dôležitý údaj, ktorý by sme mali mať na pamäti. Rovnako je to aj s ovocím. Aj ono musíte brať s nadhľadom.

To, koľko ovocia zjeme, závisí aj od nášho energetického výdaja. Ak potrebujete vzhľadom na vašu výšku a váhu prijať denne 2000 kalórií, môžete zjesť dve šálky ovocia. Málo či veľa? 

Čítajte tiež: Ako si cesnakom ublížiť? V tomto prípade ho určite nejedzte!

Fotogaléria

2016-12-05 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, self.com, thekitchn.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia