Koľko vajíčok môžeme týždenne zjesť?

Vajcia sú zdravé, no nepreháňajte to s ich skonzumovaným množstvom.
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-14 06:00:00

Vajíčka na mäkko, na hniličku, ako volské oko či praženicu. Alebo na tvrdo. Vajíčka vieme pripraviť na viacero spôsobov, poslúžia ako v studenej kuchyni, tak pri pečení. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko kusov vajíčok môžeme skonzumovať a či existuje hranica, ktorú by sme nemali prekročiť?

Dve denne stačia

„Pre človeka sú priemerne dve vajíčka úplne v poriadku,“ hovorí Keri Gans, autor publikácie o zdravom stravovaní.

Háčik je však v tom, čo vajíčka predstavujú. Sú to tuky, ktoré však v strave, ktorú jeme, bežne obsiahnuté. Mali by sme sa teda zamyslieť nad tým, koľko týchto nasýtených tukov prijímame a či to s nimi nepreháňame. Príklad – obyčajné vajíčko je zdrojom nasýtených tukov, ak si však do omelety pridáme syr, je to dvojitá dávka. Nehovoriac o kalóriách.

Postačí odstránenie žĺtka?

Sú lepšie bielka ako žĺtka? Pomôže našej strave, ak jedno z nich vynecháme a budeme trebárs jesť iba bielka? Odpoveď je jednoduchá, no zložitá zároveň. Všetky vitamíny rozpustné v tukoch sa nachádzajú v žĺtku, takže ak ho vynecháme, odstránime dôležité výživové hodnoty.

Suma sumárum, to, koľko vajíčok zjeme týždenne závisí od toho, aký pestrý jedálniček si počas týždňa vyskladáme. Jedna  porcia vajíčok má 80 kalórií, 5 gramov tuku, šesť gramov bielkovín. Takže ak jete počas dňa dostatok tukov v inej forme, omeleta so syrom každé ráno zrejme nebude pre zdravie to najlepšie.

Bojíte sa choroby?

Niektorí z nás sa obávajú toho, že ak zjedia priveľa vajíčok, uškodí to srdcu. To môže nastať v prípade, ako sme popísali vyššie. Jednoducho musíte dávať pozor nato, čo okrem vajíčok zjete a ako to „zapadne“ do mozaiky celotýždňového stravovania.

Vajcia sú všeobecne veľmi dobrým zdrojom proteínov, ktoré stabilizujú hladinu cukru v krvi, vaječný proteín dokonca obsahuje všetky potrebné esenciálne aminokyseliny.

Žĺtky obsahujú antioxidanty, ktoré znižujú riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie, šedý zákal, ochorenia srdca. Vajíčka sú zdrojom selénu, minerálu, ktorý bojuje proti voľným radikálom a podporuje činnosť štítnej žľazy.

Dôležitá živina cholín

Mnohí z nás ani nevedia, čo cholín je, ktoré potraviny ho obsahujú a čo vôbec robí s naším organizmom. Na začiatku musíme povedať, že to nie je nič zlé. Cholín je živina, ktorá je pre organizmus dôležitá a je často zaradený pod skupinu vitamínov B.

Cholín sa v organizme využíva na vytvorenie bunkovej membrány a má dôležitú úlohu v produkcii signálnych molekúl v mozgu.

Vajcia, podotýkame, že celé, sú skvelým zdrojom cholínu, jedno vajíčko ho obsahuje až 100 mg. Preto je podstatné vajíčka jesť, aj keď ste to doteraz nerobili.

Ako vajíčka skladovať?

Mnohí z nás nevedia presne, ako vajíčka skladovať. Niekto ich má v chladničke, niekto v komore v chlade. Skladovanie vajíčok je podstatné najmä preto, lebo zlé uskladnenie predstavuje problém pre zdravie.

  • Nikdy nekupujte vajíčka, ktoré nie sú v chladiacom boxe
  • Vajíčka majú trvanlivosť 28 dní, preto sledovať dátum spotreby nikdy nie je na škodu
  • Teplota v chladničke by mala mať 5 – 8 stupňov
  • Vajíčka neumývajte, odstránili by ste vrchnú ochrannú vrstvu, ktorá vajce chráni pred mikroorganizmami 

Čítajte tiež: Imelo ako ho nepoznáte: Magický elixír života alebo jed?

2016-12-14 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, womenshealthmag.com, authoritynutrition.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia