Vianočné trhy útočia na organizmus: Bráňte sa, kým nie je neskoro!

Zvyknete si na vianočných trhoch pochutnať na nejakej dobrote? Mali by ste vedieť, čomu vystavujete organizmus!
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-24 06:00:00

Nielenže sa už rozžiaril vianočný stromček, ale aj naše oči. Pri pohľade na cigánsku, lokše, kapustnicu, varené vínko či punč, ktoré sú ťahákom vianočných trhov, sa ozývajú chuťové bunky. Oči si doslova pýtajú jesť. Lovíme v peňaženke a sme ochotní vystáť si radu na chutné jedlo. Nájazdy na stánky s dobrotami sa však môžu skončiť všelijako!


K vianočnej atmosfére pečená klobáska, maková štrúdľa či mastná lokša s vínkom jednoducho patria. Je to taký tradičný rituál, ktorý patrí k vianočným trhom. K tomu nakúpiť zopár menších darčekov, ozdôb či iných gýčov.. To je tá pravá atmosféra jedinečných trhov.

Návšteva vianočných stánkov sa však nemusí skončiť práve najlepšie. Ak to váš žlčník zvládol bez ťažkostí, môžete si gratulovať. Mnohí si totiž odnesú z trhov nielen vianočnú náladu, ale aj pokazený žalúdok. Ťažko však niekomu povedať, aby si tú cigánsku nedal alebo vynechal stánok s vianočným punčom. Jednoducho sa to nedá! V tomto prípade pomôže len jediné.. Prevencia! A keď nie úplne, aspoň spôsobí, že toho zjete menej.

Kalórie skryté v dobrotách

Ešte predtým, než sa zahryznete do žemle či klobásky, zrejme vás odradia skryté kalórie v pochúťkach:

Cigánska pečienka v žemli - 1900 kj

Chlieb s masťou a cibuľou -  700 kj

Kapustnica - 1500 kj

Lokša - 1200 kj

Zemiaková placka - 1300 kj

Pečená klobása - 2000 kj

2 dl vareného vína - 600 kj

2 dl vianočného punču - 800 kj


Znížte si vysoký krvný tlak za 5 minút: Zázračný trik, ktorý funguje!


Triky ako sa vyhnúť prejedaniu

Ak vás ani množstvo kalórií s jedlách a nápojoch, ponúkaných na vianočných trhoch, nepresvedčili, pripravte si preventívny bojový plán:

Vyčistite si zuby

Pred odchodom na vianočné trhy si vyčistite dôkladne zuby! Ide o jednoduchý trik, ktorý skutočne funguje. Vaše chuťové poháriky sa upokoja a s nimi aj myšlienka na to, čo všetko by ste si dali. Navyše, keď budete mať umyté zuby, nebudete si chcieť "zničiť" čistotu v ústnej dutine mastnou klobáskou. Znamenalo by to totiž, že by ste znovu museli podstúpiť hygienu zubného chrupu.

Nechoďte na trhy hladní

Ak by ste totiž prišli nasávať vianočnú atmosféru s prázdnym žalúdkom, je veľmi pravdepodobné, že si doprajete mastné pochúťky a ešte ich zajete sladkým dezertom a zapijete punčom. Dajte si pred odchodom poriadne jedlo doma a nebude vám hroziť, že by ste toho veľa zjedli neskôr na trhoch. Tento trik funguje aj pri obyčajnom nakupovaní potravín. Hladní nakúpite viac potravín.

Hľadajte zdravé stánky

Prečo by ste si vlastne mali odopierať pochúťky na vianočných trhoch, keď si môžete zvoliť zdravšiu alternatívu? Pred niekoľkými rokmi sme nemali takú možnosť, preto to treba využiť! Na vianočných trhoch si prídu na svoje už aj vegetariáni, vegáni či jednoducho tí, ktorým záleží na zdraví. Súčasťou trhov sú totiž aj stánky so zdravšími jedlami. Ponúkajú napr. chutnú, no zdravú kapustnicu, nátierky, ktoré neublížia postave či zdravšiu alternatívu pirôžkov a iných sladkostí. Idete do toho? 

Čítajte tiež: Najväčšie mýty o baktériách vyvrátené: Toto sa vám nebude páčiť!

2016-11-24 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia