5 dôvodov, prečo sú tieto raňajky pre nás najlepšie!

Viete, prečo je ovsená kaša to najlepšie na ráno?
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-20 15:20:00

Raňajky sa dlhodobo považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Majú nás „vybaviť“ energiou, naštartovať metabolizmus, dodať telu pocit nasýtenosti a celkovo „zobudiť“ organizmus aby dokázal fungovať.

Nepochybne sú raňajky dôležité, omnoho dôležitejšie je, čo raňajkujeme. Sú pre vás sladké raňajky skôr na škodu, dávate prednosť sacharidov v podobe chlebíku  s nátierkou?

Nutričná poradkyňa Cassandra Barns vysvetľuje, prečo práve tieto raňajky sú pre nás dobré. Reč je o ovsenej kaši.

Aké sú prednosti ovsenej kaše?

  • Je bez pridaného cukru

Ovos je skvelým zdrojom pomaly sa uvoľnujúcej energie, čo je výhoda oproti ostatným raňajkovým cereáliám. Neobsahuje žiaden pridaný cukor. Takže energia sa bude uvoľnovať postupne, stabilne až do obeda, takže žiadne chute vás počas dňa neprepadnú.

  • Sú zdrojom vitamínov a minerálov

Tým, že ovos je v podobe celého zrna, je výborným zdrojom vitamínov a minerálov, okrem iného horčíka, železa, mangánu či zinku. Všetky tieto jeho „zložky“ sú pre správne fungovanie nášho tela potrebné, okrem už spomínanej energie podporujú našu imunitu.

Oproti klasickým raňajkovým cereáliám totiž neobsahujú žiadne pridané vitamíny, ktoré sú syntetické a naše telo nevie, akoby ich malo využiť.

Jedným z podstatných minerálov, ktoré ovsená kaša obsahuje, je nepochybne horčík. Ten v našej bežnej strave chýba, preto jeho dopĺňanie je pre organizmus dôležité.

  • Pomalé uvoľňovanie energie

Ako sme už vyššie spomenuli, pomalé uvoľnovanie energie je jednou z najdôležitejších výhod ovsenej kaše.

Kaša je dobrá ako raňajky pre fitnes fanatikov, pre tých, ktorí chcú schudnúť svoje posledné kilogramy posilňovaním v telocvični. Horčík je totiž podstatný pri správnom fungovaní svalov.

Pomalé uvoľnovanie sacharidov pomáha doplniť svalový glykogén, energiu, ktorú máme uloženú vo svaloch a tak fungujú presne tak, ako chceme. A akoby mali.

  • Sú zdrojom vlákniny

Čo viac pomôže tráveniu ako vláknina? Zrejme nič. Vláknina je dôležitá pre správne fungovanie nášho tráviaceho systému, no dobrý je aj pri snahe znížiť hladinu zlého cholesterolu. Ovos totiž obsahuje beta-glukán, rozpustnú vlákninu, ktorá je absorbovaná cez krvné riečisko do črevnej steny a pomáha znižovať cholesterol.

  • Pomáha zvyšovať bielkoviny a zdravé tuky

Nie, netvrdíme, že kaša obsahuje bielkoviny a tuky. Je ale akýmsi „maskovacím“ jedlom, ako do tela dostať bielkoviny a tuky. Ako to myslíme?

Jednoducho! Ak si do kaše pridáte napríklad orechy, zvyšujete množstvo zdravých tukov, ak si pridáte ovocie, napríklad lesné plody, zvyšujete si príjem vitamínu C a antioxidantov

Čítajte tiež: Pijete vodu aj napriek tomu, že nie ste smädní? Zvyk, s ktorým by ste mali skoncovať!

Fotogaléria

2016-10-20 15:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, dailmymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia