Rana pre milovníkov olivového oleja: Je skutočne taký zdravý ako sa hovorí?

Neviete, ktorý olej si vybrať? Možno vás prekvapí, že nie vždy je olivový olej ten najlepší.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-07 21:00:00

Vráťme sa aspoň na chvíľu na obrovské plantáže olivovníkov, do slnečného Stredomoria. Drobné zelené poklady rastúce na stromoch poskytujú zdraviu iba prospešné látky. Od samotných olív, cez rôzne pasty až po všetkým milovaný olivový olej.

A najlepšie ten extra panenský. Veď ten je predsa najlepší! Zrejme takto to máme zafixované v hlavách vždy, keď ideme nakupovať. V obchodoch nájdeme rôzne druhy, v rôznych cenových kategóriách. Okrem toho však stovku ďalších druhov olejov, ktoré zámerne nekupujeme. Myslíme si totiž, že práve extra panenský olivový olej je najlepší. 

Nepochybne, tuky patria do zdravej stravy, či už chceme alebo nie, nevyhneme sa im. Veď už len niektoré pokrmy musíme aspoň na troške oleja pripraviť. Svoje miesto v jedálničku majú vždy, či už chudnete alebo sa stravujete normálne. Súhlasí s nami aj odborník. 

"Tukové potraviny zohrávajú veľkú úlohu pri chudnutí, najdôležitejšie pre zdravie či chudnutia je ich používané množstvo, ktoré má byť optimálne, v závislosti na vek, pohlavie a fyzickú aktivitu," vysvetlil potrebu tukov v zdravom životnom štýle Ing. Libor Javro, ktorý pôsobí ako výživový poradca. 

Štúdie vyvracajú mýty

Ako sme už napísali, tým najväčším mýtom je zrejme to, že extra panenský olivový olej je ten najlepší. Ten najlepší z najlepších najmä pre naše zdravie. Je všeliekom na naše neduhy.

Nová štúdia pochádzajúca z USA naznačuje, že zrejme nie je všetko zlato čo sa blyští. Teda, že extra panenský olivový olej zrejme nie je o nič lepší ako jeho lacnejšie alternatívy či iné druhy olejov.

Vezmite si taký kukuričný olej. Stojí zlomok a pritom sa ukázalo, že je v boji proti znižovaniu vysokej hladiny tukov v krvi lepší ako olivový. Hladina tukov je jednou z príčin vzniku infarktu či mozgovej mŕtvice.

Tomuto poznatku predchádzal experiment. Dobrovoľníci pripravovali jedlo na kukuričnom a na extra panenskom olivovom oleji. Výsledky prekvapili aj samotných výskumníkov. Hladina cholesterolu klesla tým, ktorý na varenie použili ten kukuričný.

Dobrovoľníci pravidelne odovzdávali vzorky krvi, kde sa skúmala ich hladina tukov v krvi.

  • Aké boli hladiny zlého a dobrého cholesterolu? 

Práve toto porovnávanie zistilo, že pacienti, ktorí varili na kukuričnom oleji mali nižšie hladiny „zlého“ cholesterolu, toho, ktorý poškodzuje a upcháva cievy.

Ak by sme mali hovoriť o hladinách zdravého, HDL cholesterolu, tie sa našťastie nemenili ani u jedného dobrovoľníka, v ktorejkoľvek skupine bol.

  • Aký je medzi olejmi rozdiel? 

Kým olivový olej je bohatý na mononenasýtené tuky, kukuričný olej je zase zdrojom polynenasýtených tukov. Oba tieto druhy sú pre srdce prospešné, preto je zrejme, prečo hladina dobrého cholesterolu nestúpala. Oba druhy potrebujeme nato, aby naše srdce fungovalo správne.

„Kukuričný olej redukuje hladinu cholesterolu vo väčšom rozsahu než extra panenský olivový olej. Tieto dôkazy môžu mať dôsledky pre riziká kardiovaskulárnych ochorení,“ povedal spoluautor štúdie.

Čo si myslí odborník? 

Niečo iné si myslí výživový poradca. 

"Nie je to pravda, pretože v extra panenskom olivovom oleji sú zachované všetky zdraviu prospešné látky, ktoré sa pri zahrievaní ničia, no a tie ostatné oleje sa vyrábajú zahrievaním," povedal Javro. 

Priznal však, že olivový olej nemusí byť jediná a zákonitá alternatíva, ktorú môžeme používať. 

"Využívanie olivového oleja je jedna z najzdravších variant použitia tukovej potraviny v studenej kuchyni. Pri tepelnom spracovaní potravín by sa mohol používať aj iný olej, či maste, ktoré majú vyšší bod topenia, napríklad bravčová masť, tepelne upravené slnečnicové či repkové oleje," doplnil Ing. Libor Javro. 

Stredomorská strava je pre srdce najlepšia

To tvrdia vedci, ktorí na poslednej konferencii v Ríme uviedli, že olivový olej je údajne lepší ako statíny. Práve tie znižujú riziko predčasného úmrtia. Stredomorskú stravu však netvorí iba olivový olej, ale aj orechy či veľa zeleniny. 

Čítajte tiež: Nevšedné využitie kráľa ovocia: Na čo všetko vieme využiť obyčajné jablko?

Fotogaléria

2016-10-07 21:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: dailymail.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia